Nieuwe impulsen voor het Hageland

11 Hagelandse plattelandsprojecten krijgen via het Europees programma voor ​ plattelandsontwikkeling LEADER ruim 430.000 euro steun. Het gaat om projecten die uitgewerkt worden voor heel het Hageland of in de Hagelandse gemeenten Aarschot, Bierbeek, Boutersem, Diest, Kortenaken, Landen, Lubbeek, Scherpenheuvel-Zichem, Tienen, Zoutleeuw.

Binnen het afgebakende LEADER-gebied Hageland kunnen initiatieven ter versterking van het platteland rekenen op financiële steun van de provincie Vlaams-Brabant (25%), de Vlaamse overheid (25%) en Europa (50%). ​
Plattelandsprojecten komen in aanmerking als ze binnen één van deze invalshoeken vallen: ‘Leefbare dorpen’, ‘Armoede en kwetsbaarheid in de landbouw en plattelandsgemeenschap’ en ‘Profilering en promotie van de streekidentiteit’. ​

De projectoproep 2022 was de laatste uit deze LEADER-programmaperiode. Het huidig programma (2014-2020) werd tot 2022 verlengd. ​

De goedgekeurde projecten worden in de komende twee jaar uitgevoerd.

 

De goedgekeurde projecten zijn:

 • 'Kort'Om Hageland' van Kort'Om CV (29.928 euro)
 • 'Renovatie van het ontmoetingscentrum OC Lindenhof in Overwinden' van stad Landen (75.000 euro)
 • 'Promotiefilm paardenprocessie Hakendover' van Hakendover Processiecomité (3.192,6 euro)
 • 'Herstel trage wegen omgeving kasteelsite Boutersem' van gemeente Boutersem (44.820 euro)
 • 'Van Amigoschuurtje tot ontmoetingsruimte-vriendschapshal' van Sint Bernarduskring vzw (13.619,4 euro)
 • 'Compartimentering multifunctioneel Scoutsheem' van Weefbosch vzw (14.700 euro)
 • 'Den hof Waanrode, waar Ontmoeting en Lokale Producten centraal staan' van Ferm Thuiszorg (24.825 euro)
 • 'Getestreek, mens en landschap' van stad Zoutleeuw (75.000 euro)
 • 't Hof Plus' van Het Hof van Vlaanderen (74.717,84 euro)
 • 'Versterken van openbare ontmoetingsruimte in Deurne' van stad Diest (37.200 euro)
 • 'Heen en Weer Korbeek-Lo - Lovenjoel' van gemeente Bierbeek (39.000 euro)

Goedgekeurde LEADER projecten 2022.pdf

PDF - 154 Kb
De nieuwe LEADER Hageland+-projecten werden op 11 oktober voorgesteld in het historische stadhuis van Zoutleeuw. In dat gebouw komt er, met LEADER-steun, een bezoekerscentrum over de Getestreek.
De nieuwe LEADER Hageland+-projecten werden op 11 oktober voorgesteld in het historische stadhuis van Zoutleeuw. In dat gebouw komt er, met LEADER-steun, een bezoekerscentrum over de Getestreek.

“Met deze oproep steunen we een waaier aan diverse initiatieven gedragen door enthousiaste Hagelanders. De weerhouden projecten sluiten aan op de drie hoofdpijlers van het LEADER-programma en spelen hiermee in op de noden van de streek” zegt Monique Swinnen, voorzitter LEADER Hageland+.

"Op deze manier brengen we het plattelandsbeleid van de provincie Vlaams-Brabant in uitvoering. Deze initiatieven zetten in op de plattelandsthema’s van streekidentiteit, armoedebestrijding en vereenzaming, maar ook op het thema leefbare dorpen”, besluit Gunther Coppens, gedeputeerde voor plattelandsbeleid en Europa.

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Monique Swinnen

Voorzitter, Leader Hageland

Pierre-Bernard Van Acker

Coördinator Hageland +, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be