Nieuwe fietsmanager bij Brussels Airport om fietsgebruik te stimuleren

Brussels Airport zet al jaren in op duurzame verplaatsingen naar de luchthaven, de luchthaven is een echte intermodale hub met een ruim aanbod aan vervoersmogelijkheden. De fiets won de laatste jaren aan populariteit in het woon-werkverkeer, en dat biedt ook kansen voor de werknemers van Brussels Airport en de vele bedrijven errond. Om het gebruik van de fiets nog verder te stimuleren stellen de provincie Vlaams-Brabant en Brussels Airport in het kader van het Stargate-project een fietsmanager aan. Steven Fagard zal op de luchthaven het fietspotentieel in kaart brengen en concrete maatregelen en acties uitwerken om het aantal fietsers een boost te geven.

In het kader van het Stargate-project van Brussels Airport, een Europees Green Deal project met de provincie Vlaams-Brabant als partner, start er vandaag een fietsmanager op de luchthaven. Binnen het Stargate-project worden initiatieven uitgewerkt voor een groenere luchtvaart en om luchthavens verder te ontwikkelen tot een moderne mobiliteitshub die reizigers, werknemers en omwonenden toelaat op een slimme en efficiënte manier vervoersmiddelen te combineren. De nieuwe fietsmanager, Steven Fagard, is sinds 2010 stafmedewerker mobiliteitsmanagement bij de provincie Vlaams-Brabant, en zal voor twee jaar worden gedetacheerd naar Brussels Airport.

“Onze samenwerking binnen Stargate laat ons toe om de expertise die er is bij de provincie Vlaams-Brabant nu gericht in te zetten op de luchthaven. Met 24.000 werknemers bij de verschillende bedrijven op Brussels Airport, is de fiets voor velen van hen een mogelijk alternatief dat ze misschien nog niet goed kennen. Door nu samen de missing links en noden in kaart te brengen en de nodige sensibilisering te doen, willen we van de fiets een volwaardig alternatief maken voor het woon-werkverkeer”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport.

“Sinds 2021 is de luchthaven via de zogenaamde S-bocht verbonden met de F3, de drukke fietssnelweg tussen Leuven en Brussel”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “De uitdaging is steeds meer werknemers en reizigers te overtuigen om die infrastructuur te gebruiken voor verplaatsingen naar de luchthaven. Als meer mensen met de fiets gaan is dat niet alleen goed voor het milieu en de mobiliteit in onze regio, maar ook voor de gezondheid van onze bevolking.”

“Je associeert een luchthaven misschien niet meteen met fietsen. Maar met twee eerdere passages met De Fietstest toonden we al aan dat er enthousiasme en potentieel is. Er werken hier heel wat fietsambassadeurs die hun collega’s kunnen aanmoedigen om wat vaker op de fiets te springen. Als fietsmanager wil ik ervoor zorgen dat alle randvoorwaarden vervuld zijn om dat aangenaam en veilig te maken”, zegt Steven Fagard.

Steven Fagard startte op 13 maart als fietsmanager van Brussels Airport
Steven Fagard startte op 13 maart als fietsmanager van Brussels Airport

Brussels Airport voorziet al fietsenstallingen met laadpunten voor elektrische fietsen voor zowel passagiers als medewerkers, en binnen nieuwe ontwikkelingen zoals Brucargo Centraal wordt er aandacht besteed aan fietsinfrastructuur en toegankelijkheid. Vandaag komen al zo’n 4% van de werknemers bij de bedrijven op Brussels Airport met de fiets, de fietsmanager zal nu het fietspotentieel op de luchthaven verder in kaart brengen en concrete maatregelen voorstellen om de infrastructuur en bewegwijzering verder te verbeteren, en ook acties ontwikkelen om het fietsgebruik te stimuleren.

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Ihsane Chioua Lekhli

Press Office, Brussels Airport

Steven Fagard

Fietsmanager luchthaven

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be