Nieuwe fietskaart Vlaams-Brabant is klaar

Fietsnetwerk Groene Gordel vernieuwd

Toerisme Vlaams-Brabant vernieuwde het fietsnetwerk in de Groene Gordel grondig. Er zijn extra trajecten en knooppunten bij gekomen en nieuwe bewegwijzering geplaatst, goed voor 1.100 km fietsplezier. Alle aanpassingen kan men terug vinden in de nieuwe fietskaart voor Vlaams-Brabant.

 

“Vandaag lanceren we de nieuwe fietskaart van Vlaams-Brabant”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme. “Dat wil zeggen dat alle trajecten van het fietsnetwerk in de Groene Gordel nu voorzien zijn van nieuwe bewegwijzeringsborden. Vanaf de paasvakantie kan er weer ongestoord gefietst worden in Vlaams-Brabant”.

Foto: de nieuwe fietskaart van Vlaams-Brabant
Foto: de nieuwe fietskaart van Vlaams-Brabant

Het accent van de vernieuwingsoperatie lag in de Groene Gordel, waar sinds oktober vorig jaar op een gefaseerde manier 11.500 nieuwe borden geplaatst werden en de oude weggenomen. De thematische fietslussen, bewegwijzerd met 6-hoekige wit-rode borden, zijn opgenomen in het fietsnetwerk. De bewegwijzering van deze fietslussen is weggenomen. Wie de fietslussen wil rijden, kan dat nog steeds, maar dan door de knooppuntenbewegwijzering te volgen.

Deze vernieuwingsoperatie kwam er niet zomaar. Er is heel wat denk-, overleg-, en terreinwerk aan vooraf gegaan. In de loop van 2019 zijn de bestaande trajecten van het fietsnetwerk in de Groene Gordel grondig gescreend op veiligheid, fietscomfort en beleving. In overleg met gebruikers, gemeenten en andere wegbeheerders is niet alleen rekening gehouden met de bestaande fietsmogelijkheden, ook opportuniteiten en toekomstscenario’s zijn in rekening gebracht. Er staan in de Groene Gordel immers heel wat fietsinfrastructuur-werken op stapel, die een lange realisatietijd vragen. Door op het fietsnetwerk al de nodige knooppunten te voorzien, kunnen toekomstige nieuwe verbindingen gemakkelijk aangesloten worden.

“Het resultaat dat nu voorligt is een verbeterd fietsnetwerk met 150 km nieuwe trajecten, 80 km verbeterde trajecten en 100 nieuwe knooppunten, dat klaar is voor de uitdagingen van de toekomst”, weet gedeputeerde Gunther Coppens.

 

Vlaams-Brabant heeft een nieuwe toeristische fietskaart. En bijkomende duofietsen voor mensen met een handicap
Vlaams-Brabant heeft een nieuwe toeristische fietskaart. En bijkomende duofietsen voor mensen met een handicap

Iedereen op de fiets

Toerisme Vlaams-Brabant zorgde er ook voor dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van een fietstocht door de landschappen van de regio.

“Onder het motto ‘Iedereen op de fiets!’ is er nu een aanbod voor mensen met specifieke noden, wensen of beperkingen. Zo kwamen er 2 toegankelijke routes bij op het vernieuwde fietsnetwerk. Inclusief toerisme is voor ons geen loos woord”, zegt gedeputeerde Gunther Coppens.

Het gaat om de Sportimoniumroute vanuit Vilvoorde naar Zemst en de Halle-Leeuwroute vanuit Halle naar Sint-Pieters-Leeuw. Beide routes werden gerealiseerd dankzij een samenwerking met vrijetijdsorganisatie Het Balanske uit Tielt-Winge.

Daarnaast kocht Toerisme Vlaams-Brabant recent een duofiets en rolstoeltransportfiets aan ter waarde van 17.000 euro. Bovendien ging ze een samenwerking aan met Groep INTRO voor verhuur van deze fietsen vanuit de Fietspunten in Halle en Vilvoorde. Met dit initiatief breidt het verhuuraanbod van aangepaste fietsen in de provincie uit van 3 naar 5 locaties.

 

Praktische info

De nieuwe fietskaart is te koop aan 7 euro in de boekhandels en toeristische infokantoren of online via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties

Fietstochten op het netwerk kunnen ook online gepland worden via www.toerismevlaamsbrabant.be/fietsrouteplanner

Alle toegankelijke fietsroutes en verhuurlocaties aangepaste fietsen kunnen geraadpleegd worden via Iedereen toeristroutes | Toerisme Vlaams-Brabant

Problemen met de bewegwijzering van het fietsnetwerk kunnen gemeld worden via het meldformulier: www.toerismevlaamsbrabant.be/routemeldpunt

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Petra Moons

Toerisme Vlaams-Brabant, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

 

 

 

BELEIDSVERANTWOORDELIJKE

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be