Nieuwe fietsenstalling aan station van Diest is klaar

Aan het station van Diest kunnen treinreizigers voortaan hun fiets parkeren in de nieuwe fietsenstalling op het Stationsplein. Deze is volledig overdekt en biedt plaats aan meer dan 600 fietsen en bromfietsen, wat er bijna dubbel zoveel zijn dan in de vorige. De nieuwe fietsenstalling is de eerste fase in de grondige vernieuwing van het station van Diest en de stationsomgeving.

 

Met de nieuwe fietsenstalling aan het Stationsplein wil NMBS het de reizigers in Diest comfortabeler maken om hun fiets of bromfiets te parkeren aan het station. De fietsenstalling is ruimer dan de vorige, beveiligd met bewakingscamera’s en bevindt zich op het Stationsplein, vlak naast perron 1.

 

Meer dan 600 plaatsen

In totaal is er plaats voor meer dan 600 fietsen. Naast gewone fietsen zijn er plaatsen voor buitenmaatse fietsen en bromfietsen.

Een deel van de fietsenstalling, goed voor meer dan 120 plaatsen, zal in de loop van de zomervakantie worden afgesloten en vanaf dan enkel toegankelijk zijn voor wie een MOBIB-kaart heeft. Dit zal zorgen voor een extra beveiliging, wat interessant kan zijn voor wie bijvoorbeeld met een elektrische fiets naar het station komt.

De fietsparking aan de achterkant van het station wordt in 2023 overdekt en uitgebreid. Vanaf dan zullen er aan het station van Diest in totaal meer dan 800 fietsparkeerplaatsen zijn.

De tijdelijke fietsenstalling op het Stationsplein, die er was tijdens de werken, zal eerstdaags worden afgebroken. In de plaats daarvan komen er parkeerplaatsen voor mindervaliden, deelauto’s en laadpalen voor elektrische auto’s.

(C) NMBS
(C) NMBS
(C) NMBS
(C) NMBS

Grondige vernieuwing

De nieuwe fietsparkings maken deel uit van een grondige vernieuwing van het station van Diest en de stationsomgeving. Samen met Infrabel zal NMBS de komende jaren de perrons verhogen en vernieuwen, wordt de onderdoorgang opgefrist en komt er over de sporen een nieuwe voetgangersbrug met een lift en een trap naar elk perron. Deze werken starten begin volgend jaar en moeten in de loop van 2024 zijn afgerond.

“We zijn ook bezig met de plannen voor het stationsplein”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning. “Vanaf het moment dat het nieuwe busstation klaar is, starten de werken”.

Er komt ook een nieuw busstation en het Stationsplein wordt vernieuwd.

 

3.000 reizigers

In het station van Diest nemen elke werkdag gemiddeld meer dan 3.000 reizigers de trein (cijfers van voor de coronacrisis). Elke werkdag stoppen er 125 treinen.

Samenwerking tussen verschillende partners

De vernieuwing van het station van Diest en de stationsomgeving is een samenwerking tussen NMBS, Infrabel, De Lijn, Stad Diest, Provincie Vlaams-Brabant, Het Agentschap Wegen en Verkeer, Interleuven en de Vlaamse Milieumaatschappij.

De vernieuwing van het station van Diest en de omgeving verloopt in verschillende fases.
De vernieuwing van het station van Diest en de omgeving verloopt in verschillende fases.
Over de sporen komt een nieuwe voetgangersbrug, met een lift en trap naar elk perron.
Over de sporen komt een nieuwe voetgangersbrug, met een lift en trap naar elk perron.

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Karen Dirickx

Dienst ruimtelijke planning, Provincie Vlaams-Brabant

Dimitri Temmerman

Woordvoerder, NMBS

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be