Nieuwe campagne maakt Vlaams-Brabantse anderstaligen warm om Nederlands te leren

De provincie Vlaams-Brabant, het Agentschap Integratie en Inburgering en vzw ‘de Rand’ lanceren in augustus en september een campagne voor de promotie van taallessen Nederlands voor anderstaligen.

De drie partners ondersteunen de Vlaams-Brabantse gemeenten om hun anderstalige bevolking op een gerichte en efficiënte manier te bereiken en hen te motiveren om Nederlands te leren. Om het lesaanbod bekend te maken, kregen ze campagnemateriaal zoals affiches, flyers en aangepaste brieven.

Het Agentschap Integratie en Inburgering (AgII) organiseert, samen met de gemeenten, op 21 locaties infomomenten voor anderstaligen. Ze stimuleren hen om volgend schooljaar lessen Nederlands te volgen. Tijdens deze infomomenten zoeken de medewerkers van het AgII naar de school en cursus die het best bij de geïnteresseerde anderstaligen past. ​

Deze infomomenten vinden nog plaats tussen 16 augustus en 12 september in Aarschot, Asse, Dilbeek, Drogenbos, Grimbergen, Halle, Hoeilaart, Kortenberg, Kraainem, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, ​ Meise, Merchtem, Overijse, Sint-Genesius-Rode, Ternat, Tervuren, Wemmel en Wezembeek-Oppem: Nederlands leren in Vlaams-Brabant (integratie-inburgering.be)

“Gemeenten zetten sterk in op het Nederlands als verbindende taal tussen de inwoners van onze regio. Zij zijn meestal het eerste contact voor nieuwe anderstalige inwoners en stimuleren, motiveren en leiden hen het vlotste toe naar het aanbod Nederlandse lessen. We zijn blij hen met deze campagne te kunnen ondersteunen bij het promoten van het Nederlands als de taal van kansen en sociale promotie”, zegt Jo Van Vaerenbergh, directeur van vzw ‘de Rand’. ​ ​

“In het schooljaar 2021-2022 zijn er meer dan 13.500 inschrijvingen geregistreerd voor een opleiding Nederlands in Vlaams-Brabant. We hopen dit jaar meer anderstaligen te motiveren door intensiever samen te werken met lokale besturen”, zegt Mete Öztürk, regiomanager Vlaams-Brabant bij het AgII. ​

“Anders- en meertaligheid is voor steeds meer inwoners van Vlaams-Brabant een realiteit. In Vlaanderen is kennis van het Nederlands voor anderstaligen van essentieel belang voor een goede integratie in de lokale gemeenschap. Bovendien zorgt kennis van het Nederlands voor meer kansen op de arbeidsmarkt”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor Vlaams beleid.

Op 22 augustus start een Facebookcampagne. De advertenties, gericht op anderstalige Facebookpagina’s in de Vlaams-Brabantse gemeenten, moeten de anderstaligen naar de juiste webpagina leiden, waar ze meer gedetailleerde info over de taallessen vinden. De Facebookadvertenties lopen twee weken en zijn opgesteld in het Pools, Frans en Roemeens. Het Roemeens en Pools werden toegevoegd omdat er veel Roemenen en Polen in Vlaams-Brabant wonen en werken.

Vanaf 20 augustus loopt er ten slotte ook een publi-reportage en spot op RING-tv over de rol die werkgevers kunnen spelen in het onthaalbeleid voor anderstaligen op de werkvloer.


Meer infowww.infonl.be

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Peter Biondi

Vlaams karakter, Provincie Vlaams-Brabant

Jo Van Vaerenbergh

Directeur, vzw 'De Rand'

Mete Öztürk

Regionmanager Vlaams-Brabant, Agentschap Integratie en Inburgering

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be