Nieuwe borden voor trage wegen in Haacht, Pepingen en Zemst

Nieuwe borden voor trage wegen in Haacht, Pepingen en Zemst

Dinsdag 18 september 2018 — De provincieraad van Vlaams-Brabant keurde de samenwerkingsovereenkomsten in verband met de borden voor buurt- en voetwegen met de gemeenten Haacht, Pepingen en Zemst goed. Binnenkort komen er in deze drie gemeenten 85 nieuwe naamborden voor trage wegen.

De provincie Vlaams-Brabant lanceerde begin dit jaar een oproep voor de samenaankoop van naamborden voor trage wegen. Dit jaar tekenden er 3 gemeenten in: 85 erkende buurt- en voetwegen in Haacht, Pepingen en Zemst krijgen binnenkort de herkenbare gele naambordjes.  

‘Trage wegen spelen een steeds belangrijkere rol in de lokale mobiliteit. De beste manier om trage wegen te behouden en te waarderen, is dan ook ze veel te gebruiken’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. ‘Om het gebruik te stimuleren, plaatsen we al enkele jaren naambordjes bij trage wegen in Vlaams-Brabant. En we gaan dit jaar hiermee verder. Voetgangers en fietsers weten dankzij de bordjes dat ze de weg mogen gebruiken. Bovendien trekken ze de aandacht. Heel wat inwoners ontdekken zo zelfs nieuwe wegjes in eigen dorp’.

In de gemeenten Haacht en Zemst zijn er enkele jaren terug al bordjes geplaatst. Deze 2 gemeenten hebben in het verleden een trage wegenplan en een bijhorend actieplan opgemaakt samen met de bevolking. Daarom kunnen zij onbeperkt bijkomende bordjes aanvragen.

De gemeente Pepingen vraagt de bordjes voor het eerst aan en brengt de teller op 30: sinds de start in 2011 hebben er intussen 30 gemeenten de herkenbare gele naambordjes geplaatst.

De provincie Vlaams-Brabant laat de bordjes dit najaar maken, de gemeenten plaatsen ze dan in het voorjaar van 2019 op het terrein.

Tom Dehaene Gedeputeerde voor mobiliteit at Provincie Vlaams Brabant
Chris Taes Voorzitter at Provincieraad Vlaams-Brabant
Sarah Van Geit Dienst mobiliteit at Provincie Vlaams Brabant