Nieuwe bijenhal in Aarschot

Provincie in de bres voor bijen

Op 15 september opende de stad Aarschot, in samenwerking met ISABO vzw, Imkersgilde Sint-Ambrosius Aarschot, Baal en omstreken, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, een praktijkstand voor bijen in het Elzenhof. De provincie Vlaams-Brabant zet, als streekmotor, in op bijen en gaf financiële steun voor de realisatie van 4 educatieve bijenhallen in de regio, waaronder deze in Aarschot.

Nieuwe bijenhal in het Elzenhof in Aarschot

In de bijenhal zal praktijkscholing aangeboden worden die zowel op beginners als doorwinterde imkers gericht is.  Een goede kennis van de imkersambacht is immers van groot belang om de bijensterfte van de afgelopen jaren een halt toe te roepen. Ook voor niet-imkers zullen regelmatig activiteiten georganiseerd worden om kennis te maken met de wereld van de honingbij.

‘We gaven voor de bouw van 4 bijenhallen een subsidie van 6.000 euro’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. ‘We willen de streekmotor zijn voor de inzet voor de bij. Dit nuttige insect is immers de belangrijkste natuurlijke bestuiver van fruit, tuinbouwgewassen en wilde planten’.
 

Meer bijenhallen met steun van de provincie

Naast de bijenhal in Aarschot werden op 3 andere plaatsen nieuwe bijenhallen opgericht:

  • Gemeentelijke Tuinbouwschool Peizegem in samenwerking met het Stadsbestuur Merchtem: de bijenhal werd opgericht door de gemeenteschool zelf en werd in april 2018 ingehuldigd. Deze stand dient voor educatieve doeleinden voor leerlingen van de school en toekomstige imkers i.s.m. de imkersbond Neerbrabant (lid VBVI).
  • Kortenberg: deze bijenhal werd opgericht i.s.m de Imkersvereniging Regio Kortenberg als lid van het VBVI en de stad Zaventem.
  • Huldenberg: De Krainer Bieënvrienden vzw (Lid VBVI) richt hier een praktijkstand in op de boerderij van Jos Peeters. Sinds mei 2018 is hier een bijenvriendelijke tuin met drachtplanten aangeplant. Aansluitend wordt hier ook een bijenhal gebouwd.

De reeds bestaande bijenhallen in Het Vinne in Zoutleeuw en Abdij van ’t Park in Leuven konden met de subsidie hun hal verder inrichten.

Het doel van deze bijenhallen is om over gans Vlaams-Brabant zoveel mogelijk praktijkgerichte scholing aan te bieden. Op volle sterkte zal elke praktijkstand een opleiding voorzien aan circa 10 leerlingen en voor minstens 30 uur over het ganse imkersseizoen. Tijdens deze lessen zullen nieuwe en gevorderde leerlingen zelf de handen uit de mouwen steken en al doende leren.

Monique Swinnen

Gedeputeerde voor land- en tuinbouw, Provincie Vlaams Brabant

Ines Philippaerts

Dienst land- en tuinbouw, Provincie Vlaams Brabant

André Peeters

Burgemeester, Stad Aarschot

Geert Schellens

Schepen, Stad Aarschot

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be