Nieuw vlonderpad in Warandepark van Halle

25 jaar Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen in Halle-Vilvoorde

De Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen van Pro Natura vieren feest. Al 25 jaar lang staan ze, in opdracht van de provincie Vlaams-Brabant en 26 gemeenten, in voor natuurwerken in het arrondissement Halle-Vilvoorde. De INL-ploegen versterken hiermee de biodiversiteit en de sociale economie in de regio. Zo legden ze onlangs nog een vlonderpad aan in het Warandepark in Halle.

INL-ploeg beheert Warandepark in Halle

"We doen al van in het prille begin reeds een beroep op de INL-ploegen. Momenteel zetten we 7 VTE-arbeiders in voor natuurwerken.", zegt Marc Snoeck, burgemeester van de stad Halle.

"Zo hoort het beheer van het Warandepark sinds 1997 tot ons takenpakket. We hadden, samen met Natuurpunt, de jaren ervoor de aanzet gegeven om hier geen sportterreinen aan te leggen, maar er een ecologisch natuurpark van te maken. We zorgden voor de inrichting en daarna dan ook voor het beheer met de INL-ploegen", zegt Nathalie Saelens, coördinator van de INL-ploegen van Pro Natura.

De INL-ploegen realiseerden de voorbije 25 jaar heel wat in het Warandepark:

  • Hakhoutbeheer in het oude bronbos
  • Omzetten van maïsakker nabij het oude bronbos naar nieuw aangeplant bos
  • Onderhoud van 2 poelen
  • Extensief beheer van de graslanden zodat het bloemrijke hooilanden werden
  • Aanplant van een hoogstamboomgaard
  • Aanplant van een plukhaag met frambozen en aalbessen
  • Aanleg van speelnatuur

Onlangs werd een vlonderpad aangelegd in het oude bronbos van het park. Het pad, inclusief trapjes, is momenteel 70 meter lang heraangelegd en zal de komende jaren zullen de andere nog uitgebreid worden met 100 meter ook nog aangepakt worden.

Er wordt ook samengewerkt met Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. In het kader van het plan Boommarter kwam er een wandelpad doorheen het park. ​
Door hun aanvraag van VSGB-subsidies (Vlaams Strategische Gebied rond Brussel) kon het Warandepark met een aantal hectare uitgebreid worden tot zo’n 10 ha in totaal. ​
Tevens werkte de stad en Pro Natura samen met de imkers die een bijenhal geplaatst hebben.

Naar aanleiding van 25 jaar Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen werd een vlonderpad in het Warandepark van Halle ingehuldigd.
Naar aanleiding van 25 jaar Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen werd een vlonderpad in het Warandepark van Halle ingehuldigd.

Sociale tewerkstelling voor meer biodiversiteit

Sinds 1997 staan de Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen (INL-ploegen) voor het beheer van kleine landschapselementen, zoals hagen, houtkanten, knotbomen, poelen, bermen en hooilandjes. En voor landschap- en natuurontwikkeling, zoals bosbeheer, inrichting van natuurgebieden, ecologisch maaibeheer van bermen en beheer van holle wegen. Tot slot doen ze aan soortenbescherming. Zo plaatsen ze bijvoorbeeld paddenschermen of hangen zwaluwnesten op.
Pro Natura zorgt voor de planning, de administratie en de ontwikkeling van nieuwe projecten in het arrondissement Halle-Vilvoorde.

“Op deze manier dragen de INL-ploegen nu al 25 jaar bij tot het behoud en de verbetering van de biodiversiteit. Ze geven de natuur in de gemeenten een stevige duw in de rug”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. ”Door samen te werken met Pro Natura worden de gemeenten bovendien ontlast van deze natuurwerken. Ten slotte zorgen de INL-ploegen ook voor sociale tewerkstelling in de regio”.

Want de INL-ploegen bestaan uit meer dan 64,15 VTE ‘doelgroepmedewerkers’, mensen die voorheen langdurig werkzoekenden waren, alternatief gestraften of vluchtelingen die nu zinvolle arbeid kunnen verrichten en mee helpen om de natuur te beheren en te versterken.
De instructeurs van de ploegen en personeelswerkers begeleiden deze mensen op en naast het terrein. Zo kunnen ze niet alleen groeien in hun job, maar op termijn ook doorstromen naar het normale economische circuit.
INL Pro Natura heeft sinds 1997 in totaal 1,5 miljoen uren natuurwerk gepresteerd.

Dit zijn de deelnemende gemeenten met aantal VTE en uren:

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Marc Snoeck

Burgemeester, Stad Halle

Nathalie Saelens

Coördinator INL-ploegen, Pro Natura

Kristin De Ceuster

Dienst leefmilieu, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be