Nieuw stukje natuur in Bertem

Van 2020 tot 2023 sloegen Regionaal Landschap Dijleland vzw (RLD) en Woonzorgcentrum Sint-Bernardus de handen in elkaar om een door de letterzetter aangetast sparrenbos en een in onbruik geraakte paardenweide om te vormen tot een beleefbaar stukje natuur voor de bewoners en hun familie, de medewerkers en de omwonenden. ​

Met het inrichten van deze 'beleefnatuur' versterken het woonzorgcentrum en RLD de biodiversiteit, maar ook de bewoners en de bezoekers van het woonzorgcentrum aanzetten tot bewegen en beleven in de natuur en zo een positief effect uitoefenen op hun gezondheid.

Op 23 april werd het nieuwe stukje natuur in Bertem ingehuldigd met de bewoners van het woonzorgcentrum.
Op 23 april werd het nieuwe stukje natuur in Bertem ingehuldigd met de bewoners van het woonzorgcentrum.

Een ploeg van Ijsedal plantte voorbije winter 4.300 m² inheems bos en bosrand aan. In totaal gaat het om 1.225 stuks plantgoed van 14 verschillende soorten. Bij elke soort kwam een naamplaatje zodat bewoners en medewerkers de verschillende inheemse boom- en struiksoorten kunnen leren kennen.

"Ook kwam er op het terrein een bloemenweide van 500 m², een bijenhotel met infobord en nestkasten voor vogels en vleermuizen", zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. "Deze werken kaderen in het provinciaal duurzaam biodiversiteitsproject 'Beleefnatuur WZC Sint-Bernardus' waarin we 19.114 euro investeerden."

Het woonzorgcentrum legde het “Letterzetterpad” aan en voorzag het van zitbanken en rustpunten. Op het pad kom je het kunstwerk “STROOM” tegen, gemaakt in cortenstaal , een troost en rustplek in de mooie natuur.

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Joël Vander Elst

Burgemeester, Gemeente Bertem

Lennert Destadsbader

Dienst leefmilieu, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be