Nieuw stuk fietssnelweg in Vilvoorde klaar

Op 4 september werd een nieuw deel van de fietssnelweg F1 in Vilvoorde officieel geopend. Het gaat om een stuk van 1,2 km tussen de Radiatorenstraat en Vlaanderenstraat, op de terreinen van de voormalige industriële site van Forges de Clabecq.

De F1 is een stuk hoogwaardige fietssnelweg rijker. Er is 4m asfalt gelegd met aan beide zijden en schrikstrook van 1m. Ook de Baileybrug over de Zenne werd vernieuwd, maar behield zijn kenmerkend uitzicht. ​
Fietsers kunnen vlot aansluiten op de F1 via 4 verbindingen: één aan parking Zennelaan, twee in Slachthuisstraat en één met de parking in de Achterham achter BUSO De Vest. Deze verbindingen zorgen voor nog eens 400 meter extra fietspad.

“De F1 is een belangrijke en veel gebruikte fietssnelweg naar Brussel. Het nieuw stuk fietssnelweg zorgt ervoor dat heel wat pendelaars niet meer door het centrum van Vilvoorde moeten fietsen” zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “Ook voor de scholieren uit de buurt en de werknemers van het Jan Portaels ziekenhuis is dit een hele verbetering.”

De Baileybrug over de Zenne langs de F1 werd vernieuwd.
De Baileybrug over de Zenne langs de F1 werd vernieuwd.

Aan de noordkant van de F1 legde de stad Vilvoorde een Finse piste aan. Hierdoor krijgen ook voetgangers en joggers een eigen veilige plek.

Langs de F1 legde de stad Vilvoorde een Finse piste aan.
Langs de F1 legde de stad Vilvoorde een Finse piste aan.

“Met de aanleg van deze missing link tussen Mechelen en Brussel wordt Vilvoorde meer en meer een fietsknooppunt. De voorbije jaren werd zwaar geïnvesteerd in aantrekkelijke en veilige fietsinfrastructuur, zoals parallelle fietspaden aan het Ringtramtracé, een zwevende fietsbrug aan het klaverblad aan de Medialaan, de Salangaanbrug en een nieuwe fietsstalling aan het stationsplein. De komende periode zal er ook een inhaalbeweging nodig zijn om voldoende fietsstallingen in de wijken te realiseren en middels aanpassing van de verkeersinrichting nog meer in te zetten op veilig fietsen”, zegt burgemeester Hans Bonte.

Op 4 september fietsten gedeputeerde Tom Dehaene, burgemeester Hans Bonte en schepen Barbara de Bakker het nieuwe stuk van de F1 in.
Op 4 september fietsten gedeputeerde Tom Dehaene, burgemeester Hans Bonte en schepen Barbara de Bakker het nieuwe stuk van de F1 in.

"Veel inwoners en scholieren in Vilvoorde hebben lang gewacht op deze veilige fietsverbinding. Het was opvallend dat de route snel in gebruik werd genomen zelfs tijdens de werken, nog voor de asfalt lag. We hebben ook gemerkt dat de omwonenden dit verborgen hoekje zijn beginnen ontdekken. Er wordt hier al druk gewandeld; we zijn dan ook blij dat we ook plaats voorzien hebben voor de voetgangers", zegt Barbara de Bakker, schepen van mobiliteit in Vilvoorde.

De aanleg van het nieuwe stuk fietssnelweg werd gefinancierd door provincie Vlaams-Brabant. De stad Vilvoorde bekostigde de Finse piste langs de fietssnelweg.

Investeren in fietsen

“Fietsen is één van de manieren om het fileprobleem in onze regio aan te pakken, is gezond en goed voor het milieu”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “We willen daarom zoveel mogelijk Vlaams-Brabanders de fiets op en moedigen gemeenten financieel aan om nieuwe fietsinfrastructuur aan te leggen op het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk. Dat is een gemeente-overschrijdend netwerk dat woonkernen, scholen, winkelcentra en bedrijventerreinen met elkaar verbindt.”

Fietsfonds helpt gemeenten

De subsidies voor deze fietspaden komen uit het Fietsfonds. Fietsinfrastructuur op het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk, die voldoet aan een aantal normen rond comfort, breedte en inrichting, kan daardoor tot 90% gesubsidieerd worden. Het Fietsfonds is een overeenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams Gewest.

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Hans Bonte

Burgemeester, Stad Vilvoorde

Barbara de Bakker

Schepen, Stad Vilvoorde

Nikki Hemelaers

Dienst mobiliteit, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be