Nieuw stationsplein in Diest is groener, duurzamer en klaar voor gebruik

Het nieuwe stationsplein in Diest is klaar. Daarmee is alweer een fase in de heraanleg van de stationsomgeving afgerond. Het nieuwe plein is vlot toegankelijk, met ruimte voor groenelementen en aandacht voor infiltratie van regenwater. Op vrijdag 15 september werd het plein feestelijk geopend, samen met inwoners en pendelaars.

 

In Diest werd de afgelopen maanden gewerkt aan een volledige heraanleg van het stationsplein. Dat plein is nu klaar voor gebruik. Daarmee is alweer een nieuwe fase van de vernieuwing van de stationsomgeving afgerond, nadat eerder ook het busstation en de fietsparking vernieuwd werd. De stad huldigde het plein op vrijdag 15 september feestelijk in met een openingsfeest voor inwoners en pendelaars.

Wie mee kwam vieren, kreeg de kans om het plein te bewonderen op 50 meter hoogte, vanuit een zwevende tribune. Nieuwsgierigen konden een rondleiding volgen met uitleg over de vernieuwing van de stationsbuurt. Kinderanimatie, een hapje en een drankje, live muziek en dj’s maakten het feest compleet.

Het vernieuwde stationsplein werd op 15 september feestelijk ingehuldigd.
Het vernieuwde stationsplein werd op 15 september feestelijk ingehuldigd.

Toegankelijk plein

Stad Diest, provincie Vlaams-Brabant en de verschillende partners kozen voor een toegankelijk plein, met zitelementen en plaats voor groen. Het nieuwe plein wordt zo een ideale uitvalsbasis voor inwoners en bezoekers. Het plein heeft ook een kiss-and-ridezone, gecombineerd met een aantal staanplaatsen voor taxi’s.

Het nieuwe stationsplein is groener en duurzamer dan voorheen.
Het nieuwe stationsplein is groener en duurzamer dan voorheen.

Infiltratie regenwater

De ontharde zones zorgen voor een goede infiltratie van regenwater naar een ondergronds regenwaterstelsel. Samen met het stationsplein werd ook de voorliggende Turnhoutsebaan heraangelegd, met een gescheiden rioleringsstelsel, zodat afvalwater en regenwater apart vervoerd kunnen worden.

“De verschillende elementen van het nieuwe plein creëren een meerwaarde voor de buurt”, zegt Bart Stals, schepen van openbare werken. “De ontharding en ingroening maken van het stationsplein een echt beleefplein.”

“We investeerden 250.000 euro in deze werken”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning. “Dankzij deze investering was het mogelijk om het stationsplein op een duurzame wijze heraan te leggen. De manier waarop dit vorm gegeven is, zorgt ervoor dat het plein aantrekkelijk zal zijn voor alle gebruikers.”

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Bart Stals

Schepen, Stad Diest

Karen Dirickx

Dienst ruimtelijke planning, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be