Nieuw recordjaar voor toerisme in Vlaams-Brabant

2019 is opnieuw een recordjaar voor het toerisme in Vlaams-Brabant. Het aantal aankomsten en overnachtingen in alle Vlaams-Brabantse regio’s stijgt bovendien sterker dan het gemiddelde in Vlaanderen.

“We zetten al heel wat jaren in op Vlaams-Brabant als bestemming voor een korte trip of uitstap en dat merken we in de cijfers. Zo is het binnenlands toerisme sterk gestegen, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme. “Sinds dit najaar zetten we Vlaams-Brabant in de markt als #dewandelprovincie met een promotiecampagne die ook focust op verblijfstoerisme. Gezien het succes van de campagne verwachten we een verdere stijging van het aantal overnachtingen”.
 

Logies doen het goed

Uit de voorlopige cijfers van Toerisme Vlaanderen blijkt dat in Vlaams-Brabant het aantal overnachtingen in 2019 toeneemt ten opzichte van 2018. In de eerste 8 maanden werden er 1.577.085 overnachtingen geregistreerd, wat overeenkomt met een toename van 1,9% ten opzichte van 2018. Hiermee doet provincie Vlaams-Brabant het beter dan het gemiddelde van Vlaanderen (+0,5%).

In absolute cijfers is het binnenlands toerisme het sterkst gestegen. Zo waren er in de eerste 8 maanden van 2019 bijna 50.000 overnachtingen meer geregistreerd van Belgen die naar Vlaams-Brabant kwamen voor een overnachting. Dit komt overeen met een stijging van 6,4%.

 

Voorjaar was topperiode

Zowel in het Hageland als de Groene Gordel, de twee groene regio’s van Vlaams-Brabant, was er een stijging merkbaar. Naast de zomerperiode is er in het Hageland een piek in het voorjaar. In die periode liep er een grote thematische campagne B(l)oeiend Hageland. Een samenwerking met 11 bloesemgemeenten, met o.a. een speciale picknick-actie bij de logies.

“We werken steeds nauwer samen met de gemeenten via een thematische aanpak. Deze formule blijkt aan te slaan. Zowel de toeristen, de gemeenten als de ondernemers zijn tevreden en gaan verder op de ingeslagen weg”,  zegt gedeputeerde Monique Swinnen.
 

Succesvolle samenwerking

Toerisme Vlaams-Brabant is klaar voor 2020. Voor de lokale economie biedt binnenlands toerisme een belangrijke meerwaarde, zowel voor de logies, horeca als streekproducenten.
Sinds 2013 promoot Toerisme Vlaams-Brabant, samen met de andere Vlaamse provincies, vakantie in eigen land onder de naam ‘Logeren in Vlaanderen Vakantieland’.
Op de website www.logereninvlaanderenvakantieland.be vindt men meer dan 800 logeeradressen.

Het ‘Vlaanderen Vakantieland’ logiesboek blijft nog steeds een vaste waarde met in 2020 meer dan 430 Vlaamse logeeradressen voor een dichtbij-vakantie.

Het nieuwe logiesboek is gratis verkrijgbaar bij alle Diensten voor Toerisme in Vlaanderen of kan men bestellen op www.logereninvlaanderenvakantieland.be

Presentatie overnachtingscijfers Vlaams-Brabant

PPTX - 8.8 Mb

Monique Swinnen

Gedeputeerde voor toerisme, Provincie Vlaams-Brabant

Baptist Vlaeminck

Onderzoek en planning, Toerisme Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be