Nieuw natuureducatief pad aan Gempemolen in Tielt-Winge

Vlonderpad en luisterwandeling maken het gebied toegankelijk

Aan de Gempemolen realiseerde Regionaal Landschap Noord-Hageland, met de steun van Leader Hageland, de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Tielt-Winge, een natuureducatief pad. Naast een vlonderpad met spelelementen en rustbanken door de Wingevallei kan men het gebied en zijn geschiedenis ook ontdekken aan de hand van de luisterwandeling ‘De legende van de Gempe’.


Vlonderpad ontsluit Wingevallei

Het nieuwe vlonderpad is 175 meter lang en ontsluit de vochtige vallei van de Winge tussen de Gempemolen en de Bensbergstraat. Langs het vlonderpad zijn ook spelelementen en twee rustbanken geplaatst zodat de wandelaar van deze natuurplek kan genieten.

Op 23 april werden een vlonderpad en luisterwandeling aan de Gempemolen in Tielt-Winge ingehuldigd
Op 23 april werden een vlonderpad en luisterwandeling aan de Gempemolen in Tielt-Winge ingehuldigd

Luisterwandeling brengt verleden tot leven

De luisterwandeling ‘De legende van de Gempe’ is een themawandeling op het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels. De wandeling is 3,5 km lang en start aan de Gempemolen. Onderweg maakt men via de smartphone op 7 plaatsen kennis met ridder Renier, jonkvrouw Lauretta en hun kinderen.

“Het fictieve verhaal werd geschreven door lokale auteur Ingrid Vandekerckhove op basis van historische bronnen. Met dit verhaal kunnen we de wandelaars informeren over het erfgoed en de Hagelandse fauna en flora. Dankzij stemacteur Thomas Cordie komt het verhaal echt tot leven”, zegt Yves Beken, voorzitter van het Regionaal Landschap Noord-Hageland.

Het parcours van de luisterwandeling vindt men terug in een wandelfolder met illustraties van Flore Deman. ​


Luisterverhaal is toegankelijk via gratis apps

Via de zoekterm ‘De legende van de Gempe’ kan je de luisterwandeling ook terug vinden op izi.TRAVEL. Deze gratis app laat toe om zonder scannen de spots ter plekke te ontdekken.

“Dit toeristisch-recreatief product laat bezoekers kennismaken met een prachtig stukje Hageland op een leuke, toegankelijke manier. De wandeling kan ook teruggevonden worden in onze eigen Happy Hageland app”, zegt Monique Swinnen, voorzitter van Leader Hageland.


“De Gempewandeling is een populaire wandeling in onze gemeente. Maar we kregen de voorbije jaren vaak klachten over de staat van het wandelpad. We zijn dan ook blij met het nieuwe natuureducatief pad”, besluit Rudi Beeken, burgemeester van Tielt-Winge.


Het initiatief werd goedgekeurd als plattelandsproject bij het Europees programma voor plattelandsontwikkeling LEADER in het Hageland en ontvangt hiervoor 60.900 euro subsidies. De totale projectkost bedraagt 101.500 euro. De cofinanciering van dit investeringsproject werd door de gemeente Tielt-Winge voorzien.

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Monique Swinnen

Voorzitter, Leader Hageland

Tinne Cockx

Projectcoördinator, Regionaal Landschap Noord-Hageland

Rudi Beeken

Burgemeester, Gemeente Tielt-Winge

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be