Nieuw boek over oude bakovens

Een bakoven bouwen, restaureren en gebruiken is de ideale manier om mensen te verbinden met elkaar, het ambacht, de natuur en de productie van hun eigen voedsel. De provincie Vlaams-Brabant en het MOT Grimbergen schreven, in samenwerking met Sofie Dumont, ‘Bouwen om te bakken’, een boek met 250 rijk geïllustreerde pagina’s. Het is een praktische handleiding voor het gebruik, de bouw of de restauratie van authentieke bakovens.

 

Vergeet de barbecue. Wie volgende zomer mee wil zijn met de zomertrend van 2019, bouwt nu zijn eigen houtoven in de tuin. Het is de vurige start naar het herontdekken van oude technieken die verrassend hedendaags zijn. De warmte en gezelligheid van een opgestookte bakoven brengt mensen weer samen. Niets zo gezellig als samen met vrienden of familie brood of pizza’s te bakken.

Daarom publiceert de provincie Vlaams-Brabant, in samenwerking met Sofie Dumont, het boek ‘Bouwen om te bakken. Bouw, gebruik en restauratie van bakovens’.

‘Vlaanderen telt nog duizenden oude bakovens’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed. ‘Ze zijn getuigen van een recent verleden waarin ieder gezin zijn eigen brood bakte. In ‘Bouwen om te bakken’ kom je alles te weten over hoe je zo’n vervallen bakoven weer tot leven wekt. Een bakoven verbindt mensen, met elkaar, maar ook met het ambacht, de natuur en de bereiding van hun eigen voedsel’.

Ook Sofie Dumont heeft de veelzijdigheid van een bakoven reeds ontdekt. Speciaal voor ‘Bouwen om te bakken’ gaf ze enkele authentieke bakovengerechten, zoals pizza zonder tomatensaus, focaccia met witte pens of fruittaart, en moderne twist. Een bakoven maakt een fornuis bijna overbodig.

‘Bouwen om te bakken is een gedetailleerd stappenplan voor het gebruik en de bouw van bakovens volgens de manier van onze voorouders. Maar de aloude technieken zijn in een modern jasje gestoken. Hedendaagse ovenbouwers geven al hun geheimen prijs. Iedereen die een beetje handig is, kan zelf aan de slag’, zegt Jan Selleslags, educatief medewerker van het Museum voor Oudere Technieken en mede-auteur van het boek.

‘Bouwen om te bakken’ is dan ook een uitnodiging voor iedereen die terug wil naar het echte pure leven waar tijd is voor elkaar. Voor zij die beseffen dat samenwerken de sleutel tot succes is. Een bakoven bouwen en gebruiken is de ideale manier om een nieuwe drive te geven aan een groep vrienden of een buurtwerking. Vele handen maken licht werk’, zegt medeauteur Dirk Lembrechts.

Behalve een praktisch DIY boek, is het met  zijn +- 500 prachtige foto’s op 256 pagina’s ook een aantrekkelijk kijkboek.

Het boek is vanaf 17 oktober verkrijgbaar in alle filialen van Standaard Boekhandel of kan besteld worden via www.vlaamsbrabant.be/bakovens

Journalisten die een gratis exemplaar wensen, kunnen dat aanvragen via [email protected]

 

 

Cover Bouwen om te bakken.pdf

PDF - 2.1 Mb

Beknopte versie boek

PDF - 2.1 Mb

Tom Dehaene

Gedeputeerde voor erfgoed, Provincie Vlaams Brabant

Dirk Lembrechts

Monumentenwacht, Provincie Vlaams Brabant

Jan Selleslags

MOT-Grimbergen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be