Nederlands oefenen op de fiets

Start 'Fietsvrienden' in Vilvoorde

Op 1 juni startten stad Vilvoorde, provincie Vlaams-Brabant en Mobiel 21 het project ‘Fietsvrienden’. In de maanden juni, juli en augustus fietsen 9 duo’s, telkens een anderstalige en Nederlandstalige Vilvoordenaar door de stad. Op die manier creëren de partners op een laagdrempelige manier oefenkansen Nederlands voor anderstaligen die Nederlandse les volgen.

 

De duo’s starten hun fietstochtjes aan de hand van 10 fiches met verschillende bestemmingen in Vilvoorde, zoals een bezoek aan het Taalpunt in de bibliotheek, een opdracht aan een van de administratieve centra en een ritje naar park Drie Fonteinen. ​
Op de fiches staan suggesties voor vragen en opdrachten om op de bestemming tot een gesprek te komen.

“De deelnemers verwerven kennis en woordenschat met betrekking tot vrije tijd, het dagelijks leven, fietsen en het verkeer. Ze leren de omgeving waarin ze wonen beter kennen en bezoeken verschillende nuttige plaatsen in de buurt. Zo vinden zij straks vlotter de weg naar werk, hobby’s en meer sociaal contact", zegt Fatima Lamarti, schepen voor sociaal beleid en gelijke kansen van Vilvoorde.

“Met dit initiatief slaan we drie vliegen in één klap. Sporten is altijd gezond. De anderstalige deelnemers oefenen Nederlands en door langs toffe plekken en bezienswaardigheden te fietsen worden ze ondergedompeld in de Vilvoordse cultuur. We proberen op deze manier een warme stad te zijn die mensen met elkaar wil verbinden", vult Moad El Boudaati, schepen van jeugd, sport en cultuur, aan.

De vrijwilligers kregen een vorming over taalstimulering en fietsbegeleiding van Mobiel21 en de deelnemers krijgen een leenfiets van provincie Vlaams-Brabant.

Op 1 juni startte het project 'Fietsvrienden' in Vilvoorde.
Op 1 juni startte het project 'Fietsvrienden' in Vilvoorde.


Binnenkort Fietsvrienden in 8 andere gemeenten

“Met ‘Fietsvrienden’ willen we tegemoetkomen aan het ‘zomerverlies’", zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor Vlaams karakter. "Want tijdens de zomermaanden vinden er immers weinig cursussen Nederlands plaats en krijgen mensen die Nederlands aan het leren zijn veel minder oefenkansen. Door voor de deelnemers relevante plaatsen in Vilvoorde te bezoeken, oefenen ze actief Nederlands en worden deze plaatsen tegelijkertijd veel toegankelijker”.

Na de testprojecten in Vilvoorde en Leuven, start 'Fietsvrienden' gaat binnenkort ook in Merchtem, Wemmel, Ternat, Dilbeek, Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Zaventem en Scherpenheuvel-Zichem dit project van start.

“Door de extra verplaatsingsmogelijkheden die de fiets hen biedt krijgen deelnemers niet alleen extra oefenkansen om te fietsen maar ook om het Nederlands in de praktijk toe te passen. Zo zie je dat fietsen en taal leren perfect samengaan”, besluit Ine Bosmans, projectmedewerker van Mobiel 21.

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Sarah Wyndaele

Vlaams karakter, Provincie Vlaams-Brabant

Ine Bosmans

Projectmedewerker educatie, Mobiel 21

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be