Nederlands leren in kinderopvang

Nieuwe toolbox taal stimuleren

Het Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO) van de KU Leuven werkte, in opdracht van de provincie Vlaams-Brabant, een ondersteuningspakket uit met info, tips en materialen om de ontwikkeling van het Nederlands te bevorderen in de voorschoolse kinderopvang. Met de toolbox ‘Taal stimuleren tijdens routines in de voorschoolse kinderopvang’ ondersteunt de provincie Vlaams-Brabant deze begeleiders in het omgaan met anderstalige baby’s en peuters.

De toolbox ‘Taal stimuleren tijdens routines in de voorschoolse kinderopvang’ is een ondersteuningspakket met achtergrondinfo, tips en materialen om de ontwikkeling van het Nederlands te bevorderen in de voorschoolse opvang.

“Met deze toolbox ondersteunen wij de begeleiders in de kinderopvangsector in onze provincie in het omgaan met anderstalige baby’s en peuters. Via dit pakket kan er al op heel jonge leeftijd aan taalstimulering worden gedaan”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor Vlaams karakter en onderwijs.

De toolbox werd ontwikkeld door het Centrum voor Taal en Onderwijs (KU Leuven), in opdracht van de provincie Vlaams-Brabant. Het instrument is zo ontworpen dat alle professionals uit de kinderopvang, zoals kindbegeleiders, onthaalouders, pedagogisch medewerkers en leidinggevenden, ermee aan de slag kunnen.

De brochure verduidelijkt hoe men de toolbox kan gebruiken. Daarnaast bestaat de toolbox uit fiches en materialen die ondersteuning bieden in het versterken van de talige basishouding en tips en materialen om de dagelijkse routines in de kinderopvang taalkrachtiger te maken.

De volgende materialen zijn aanwezig in de toolbox:

  • 29 fiches met concrete tips die onmiddellijk toepasbaar zijn in de praktijk;

  • 6 handige scheurblokken met kijkwijzers en opdrachten die het team ondersteunen in hun groeiproces;

  • 8 posters met inspirerende tips die in het opvanginitiatief opgehangen kunnen worden;

  • een stellingenspel dat kan ingezet worden om te brainstormen en te reflecteren.
     

Alle onderdelen van de toolbox zijn los van elkaar en volgens de eigen nood inzetbaar. Ze zijn stuk voor stuk aantrekkelijk vormgegeven. Kleuren en symbolen geven aan wanneer en hoe men ze kan gebruiken en de op maat gemaakte illustraties van Laura Janssens zorgen voor een speels element.

“Dagelijkse rituelen en routines zijn belangrijke momenten voor taalverwerving. Ze bevatten namelijk heel wat kansen om spontaan taal te koppelen aan wat kinderen zien en doen. En taal die kinderen ervaren, blijft beter plakken”, zegt Ellen Smits van het Centrum voor Taal en Onderwijs van KU Leuven.

Er werden in een eerste fase 200 toolboxen aangemaakt. Ze kunnen aangekocht worden via www.vlaamsbrabant.be/toolbox-taalstimulering

Voor kinderopvanginitiatieven uit de provincie Vlaams-Brabant bedraagt de aankoopprijs 20 euro, voor kinderopvanginitiatieven buiten de provincie 36 euro.

Deze toolbox is het vervolg op het gratis begeleidingstraject dat het CTO, in opdracht van de provincie Vlaams-Brabant, van januari 2019 tot oktober 2020 uitvoerde bij 8 kinderopvanginitiatieven in de Vlaamse Rand. Tijdens dit begeleidingstraject werden de kinderbegeleiders van de betrokken kinderopvanginitiatieven gecoacht op de werkvloer. De tips en ideeën die daarbij ter ondersteuning werden aangereikt, zijn nu verder uitgewerkt tot dit krachtige ondersteuningspakket.
 

Bart Nevens

Gedeputeerde voor Vlaams karakter, Provincie Vlaams-Brabant

Peter Biondi

Vlaams karakter, Provincie Vlaams-Brabant

Ellen Smits

Centrum voor Taal en Onderwijs, KU Leuven

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be