Nederlands leren door samen te zingen

Kinderen uit Sint-Pieters-Leeuw zingen samen kinderliedjes tijdens scholenzangfeest

’t Smiske vzw leerde, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, kinderliedjes aan leerlingen van de eerste graad van lagere scholen in 5 Vlaams-Brabantse gemeenten. Op die manier stimuleren ze de Nederlandse taal in scholen met een hoog aantal anderstalige leerlingen. De kinderen konden uit volle borst meezingen tijdens een scholenzangfeest, begeleid door de Appelmoesband. Het scholenzangfeest in Sint-Pieters-Leeuw, waar 485 leerlingen uit 7 basisscholen aan deelnamen, was het slotstuk van het project.

Voorafgaand aan het scholenzangfeest brachten de muzikanten van de Appelmoesband twee keer een bezoek aan alle klassen waar zij samen met de kinderen traditionele kinderliedjes zoals ‘Hoedje van papier’, ‘Schipper mag ik overvaren’ ​ inoefenden. Er werd telkens een zangbundeltje achtergelaten in de klas zodat de leerkrachten ook zelf nog konden oefenen met de kinderen.

De provincie Vlaams-Brabant maakte middelen vrij om deze aanpak dit schooljaar uit te rollen in 5 gemeenten: Sint-Pieters-Leeuw, Grimbergen, Overijse, Zaventem en Tienen. ​ ​
Hierdoor werden meer dan 2.000 leerlingen bereikt. ​

In St.-Pieters-Leeuw namen de gemeentelijk basisscholen ’t Populiertje, Den Top en Wegwijzer, de vrije basisscholen Jan Ruusbroec, Sint-Stevens en Sint-Lutgardis en BSGO De Groene Parel deel aan dit initiatief.

Zo'n 500 leerlingen van 7 basisscholen uit St.-Pieters-Leeuw komen toe voor het scholenzangfeest
Zo'n 500 leerlingen van 7 basisscholen uit St.-Pieters-Leeuw komen toe voor het scholenzangfeest

“Via deze workshops muziek wordt het Nederlands van de leerlingen op een prikkelende en leuke manier versterkt. Dit project past binnen de eindtermen muzische vorming en Nederlands. Bovendien geraken anderstalige kinderen vertrouwd met het enorme en rijke aanbod aan traditionele kinderliedjes”, zegt Gunter Coppens, gedeputeerde voor Vlaams karakter en onderwijs.

“We kennen heel wat schoolgaande kinderen met een thuistaal die niet het Nederlands is. Dit project past binnen de vele initiatieven die wij als gemeente nemen om met deze uitdaging om te gaan”, besluit An Speeckaert, schepen voor Vlaams beleid in Sint-Pieters-Leeuw.

Veel anderstalige leerlingen oefenen Nederlands door het aanleren van Vlaamse kinderliedjes
Veel anderstalige leerlingen oefenen Nederlands door het aanleren van Vlaamse kinderliedjes

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Peter Biondi

Vlaams karakter, Provincie Vlaams-Brabant

Joris Van den Cruijce

Coördinator, 't Smiske vzw

An Speeckaert

Schepen, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

  

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be