Natuur in vakantieverblijf De Vijver in Wolfsdonk hersteld

In Wolfsdonk (Aarschot) toverde Regionaal Landschap Noord-Hageland, met steun van de provincie Vlaams-Brabant, het domein van vakantieverblijf De Vijver om tot een geschikt leefgebied voor inheemse planten en dieren.

Het domein van De Vijver is nauw verbonden met de geschiedenis van Wolfsdonk en de familie Danckers. In het moerasachtig gebied Elsleuken richtte Louis Danckers in de jaren ’60 van vorige eeuw twee buitenverblijven in met grote vijvers.


Meer plaats voor inheemse bomen en struiken

“Samen met de eigenaars van het domein, de familie Danckers, dachten we na over het herstel van natuurplek. De Corsicaanse dennen, die 50 jaar geleden werden aangeplant, waren hoog opgeschoten en enkele begonnen om te vallen. Dus werd het tijd voor actie. In 2020 zijn de uitheemse bomen gerooid. Dit bracht opnieuw licht en leven op het domein. Hierdoor bloeiden de inheemse boom- en struiksoorten op”, zegt Julien Delauré, voorzitter van Regionaal Landschap Noord-Hageland.

Doordat de vijvers ingesloten waren tussen de begroeiing, zorgde het ​ naald-, blad- en takafval voor een dikke laag slib op de vijverbodem.

De familie Danckers, Julien Delauré van RLNH en gedeputeerde Bart Nevens aan de vijver in Wolfsdonk
De familie Danckers, Julien Delauré van RLNH en gedeputeerde Bart Nevens aan de vijver in Wolfsdonk

Herstel van de vijvers zorgt voor meer leven in en rond het water

“Dat slib werd onlangs geruimd met behulp van een baggerbootje en een grote graafmachine. Ook de rechte oevers werden schuiner gemaakt, wat voordelig is voor amfibieën, waterplanten en -insecten. Zo kon het Regionaal Landschap de vijvers omvormen tot een inheems stukje natuur dat bijdraagt aan de verhoging van de biodiversiteit. Daarom investeerden we 30.187,5 euro in dit duurzaam biodiversiteitsproject”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu.

Het slib in de vijver werd geruimd met een baggerbootje en een kraan
Het slib in de vijver werd geruimd met een baggerbootje en een kraan

Voor de oostzijde van de zuidelijke vijver ontwikkelde Regionaal Landschap Noord-Hageland een heischraal graslandje, waarin plantensoorten voorkomen die weinig voedingstoffen nodig hebben. Door langs de oevers beperkt, maar op het juiste moment, te maaien en het maaisel af te voeren, werd er een mozaïeklandschap gecreëerd met overgangen van nat naar droge leefomstandigheden ​ en van open naar gesloten vegetaties. Zoveel verscheidenheid zorgt voor een geschikt leefgebied voor heel wat planten en dieren.


Meer info: www.devijverwolfsdonk.be

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Greet De Prins

Communicatie Regionale Landschappen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be