Monumentenwacht meet stormschade Sint-Martinuskerk Asse op

Spits bloot en waterspuwer valt door dak koor

In de storm van afgelopen weekend liep de Sint-Martinuskerk in Asse schade op. Vandaag ging Monumentenwacht Vlaams-Brabant onder toeziend oog van minister Diependale de stormschade opmeten.

Schade aan de torenspits

De kerktoren van de gotische Sint-Martinuskerk dateert van 1904. Het is een metalen spits waartegen beplanking met leien is geplaatst. De wind heeft hele platen losgerukt van de metalen constructie. Daardoor zijn enorme gaten geslagen aan de noord- en oostzijde van de toren. De monumentenwachters stelden bovendien vast dat de andere delen van de dakconstructie werden weggezogen en terug geslagen. Ze hangen nu als het ware los van de spits. Enkel de onderste zones die naast de verankering met stalen nagels, bijkomend verankerd zijn  met beugels lijken nu nog stevig vast te zitten.

Er is prijs gemaakt om de torenspits te demonteren tot de metalen structuur. De metalen structuur kan behouden blijven voor de toekomst. In afwachting van een restauratie moet de basis zo snel mogelijk voorlopig dicht gemaakt worden.

 

Controle van het dak

Monumentenwacht Vlaams-Brabant inspecteerde ook de rest van de kerk. Ze controleren of de daken, de dakstructuur en andere delen van de kerk ook schade hebben opgelopen. Nu al is duidelijk dat een van de waterspuwers is afgebroken van de kerktoren en een gat heeft gemaakt in de dakconstructie van het koor.

De kerkfabriek en de gemeente Asse zullen het rapport van Monumentenwacht kunnen gebruiken voor hun schadedossier voor de verzekering en om het herstel van kerk en spits aan te pakken. Ook bevoegd minister Diependaele kan het rapport gebruiken in functie van mogelijke subsidies.

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Els Deconinck

Monumentenwacht Vlaams-Brabant

David Vandekerkhove

Adjunct-woordvoerder, Minister Matthias Diependaele

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be