Monumentale street art in Halse Paterskerk onthuld

Afscheidscadeau provinciale cultuurdienst

Op 16 december werd het monumentale street art-kunstwerk van de internationaal befaamde kunstenaars Bart Smeets ‘Smates’ en Steve Locatelli  in de Paterskerk in Halle onthuld. Het is het afscheidscadeau van het cultuurbeleid van de provincie Vlaams-Brabant. Het beleidsdomein cultuur wordt vanaf 1 januari overgeheveld van de provincies naar Vlaanderen.

Vanaf 1 januari 2018 houden de provinciale cultuurdiensten op te bestaan. Hun takenpakket wordt dan overgenomen door Vlaanderen.
‘Daarmee komt in onze provincie een einde aan 22 jaar Vlaams-Brabantse cultuurwerking’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor cultuur.  ‘Naar aanleiding van dit afscheid en uit dankbaarheid voor al wie de afgelopen 22 jaar mee aan de weg timmerde, presenteren we een indrukwekkend afscheidscadeau waar iedereen van kan genieten: een monumentaal street art-kunstwerk in de Paterskerk in Halle’. 

De provincie Vlaams-Brabant, de stad Halle en CC ’t Vondel sloegen de handen in elkaar om dit uniek en ambitieus street art-project te realiseren.
De partners kozen ervoor om in de Paterskerk in Halle een indrukwekkend totaalkunstwerk te creëren door twee grootheden uit de street art-scene, Bart Smeets alias Smates en Steve Locatelli.

Hoogstaande kunst voor iedereen

‘In onze cultuurwerking hebben we steeds ingezet op drempelverlaging’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor cultuur. ‘Street art is de meest laagdrempelige vorm van beeldende kunst’.

De artistieke invulling met een totaalkunstwerk in een kerkinterieur is uniek voor ons land. De Paterskerk in Halle was hiervoor de meest geschikte locatie. Ze wordt een artistieke stilteplek waarbij de monumentale street art uitnodigt tot bewondering.

Voor dit indrukwekkende werk selecteerde de jury de internationaal befaamde kunstenaar Bart Smeets alias Smates, geboren in Asse. Hij werkt voor deze indrukwekkende creatie samen met een andere grootheid uit de Belgische street-art-scene, Steve Locatelli.

Oase van rust in drukke stad

Het kunstwerk op de muren is een overdadige en kleurrijke creatie, in harmonie met de bestaande architectuur van het kerkgebouw. De bezoeker gaat op in het geheel en wordt overweldigd door de sfeer van de combinatie tussen de majestueuze architectuur en het monumentale schilderwerk.

‘Als de bezoeker de kerk binnenkomt, wordt de sfeer langzaam opgebouwd via aanzetten in de zijbeuk’, zegt kunstenaar Smates. ‘Een indrukwekkende ervaring in het middenschip volgt. Het lijkt alsof de kerk niet in de stad maar midden in een feeëriek oerwoud staat: mistig, bevolkt door dieren, met als centrale figuur een klein jongetje op een schommel dat het geheel aanschouwt. Via woekerende planten doorheen de kerk worden verbindingslijnen gecreëerd tussen de verschillende artistieke elementen, zodat het resultaat een geïntegreerd totaalkunstwerk vormt’.


Extra culturele troef voor toeristische stad

Dit kunstwerk geeft de stad, die al sinds 1834 eigenaar is van de Paterskerk, ook extra tijd om na te denken over een nieuwe bestemming voor het gebouw.

‘Deze denkoefening werd opgestart na het vertrek van de paters Conventuelen uit het klooster. Wellicht krijgt het gebouw een socio-culturele en artistieke invulling. Maar elke activiteit die daarbij aansluit, krijgt nu al onze volle ondersteuning. We zijn er bovendien van overtuigd dat dit street art-project van Smeets en Locatelli ook bezoekers van ver buiten de stads-, provinciegrenzen zal lokken. Dus dit is een geweldige extra culturele troef voor deze toeristische stad’, zegt Marc Snoeck, schepen van cultuur, erfgoed, museum en toerisme.

Halle zet in op street art

In navolging van voorgaande kunstprojecten van CC ‘t Vondel, zoals ‘Kunst Kraakt fabriek’, wil het cultuurcentrum opnieuw haar schouders zetten onder street art initiatieven.

‘Street art als artistieke expressie stimuleert creativiteit. Door het publieke karakter wil street art opgemerkt, gezien en besproken worden’, verduidelijkt Loes De Dobbeleer van CC ’t Vondel. ‘Het slaat bovendien bruggen tussen de bevolking en de conventionele kunstvormen die CC ’t Vondel al programmeert. Het stimuleert sociaal contact en draagt bij tot het imago van de stad’.


Street art in Paterskerk te bewonderen vanaf 17 december

Op zondag 17 december 2017 van 14 tot 17 uur kan het publiek voor het eerst de street art in de kerk bewonderen. Vanaf 23 december is het kunstwerk elke zaterdag van 10 tot 16 uur te bezichtigen.

Afscheid-Cultuur.jpg

JPG - 4.2 Mb

Paterskerk-1.jpg

JPG - 5.0 Mb

Paterskerk-2.JPG

JPG - 18 Mb

Paterskerk-3.JPG

JPG - 20 Mb

Paterskerk-4.jpg

JPG - 3.6 Mb

Dirk Bollen

Dienst Cultuur, Provincie Vlaams Brabant

Dirk Pieters

Burgemeester Halle

Loes De Dobbeleer

CC 't Vondel Halle

Marc Snoeck

Schepen van cultuur-Halle

Tom Dehaene

Gedeputeerde voor cultuur

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be