Molenfeesten Rotselaar in teken van warmte uit Dijle
De Molenfeesten van 17 en 18 augustus in Rotselaar staan dit jaar in het teken van duurzame energie. Want, naast rondleidingen, ritten met de huifkar, kanotochten, volksspelen en pannenkoeken, kan de deelnemer in de molen ook terecht voor uitleg over het project AquaCOM. Dat Europese project zal op de molensite de toepassing van aquathermie demonstreren. De molen en de woningen errond zullen vanaf volgend jaar worden verwarmd met warmte uit de Dijle.
Europees project stimuleert aquathermie in Rotselaar
Het project AquaCOM wordt gefinancierd door het Europese subsidieprogramma Interreg Noordwest-Europa. Het project startte in 2023 en loopt nog tot 2027. Negen organisaties uit België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Ierland proberen de hinderpalen weg te nemen voor het opstarten van aquathermie door energiegemeenschappen.
De Vlaamse partners Ecopower en Extraqt krijgen extra steun van de provincie Vlaams-Brabant voor de demonstratie in Rotselaar.
“De energietransitie kan maar lukken als we alle beschikbare bronnen van duurzame energie aanspreken”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie. “Bedrijven van bij ons timmeren mee aan de weg. En op die manier maakt onze economie zich klaar voor de toekomst. Door het ondersteunen van projecten als AquaCOM werken we aan onze ambitie om tegen 2040 klimaatneutraal te worden."
Warmtepomp haalt water uit Dijle
“We hadden in juni een vergadering met de bewoners van het cohousingproject op de molensite. En zij staan allemaal achter het idee”, zegt Colette Van Loy die voor Ecopower in AquaCOM actief is. “We praten nu met installatiebedrijven om de aanbesteding van de werkzaamheden voor te bereiden. Er komt een warmtewisselaar om warmte uit de Dijle te halen, een of meerdere warmtepompen zullen die temperatuur opkrikken en via een klein warmtenet kunnen dan alle woningen en andere ruimtes verwarmd worden.”
Warmtepompen zijn niets nieuws meer. Maar in Rotselaar zal de warmte uit oppervlaktewater worden gebruikt, en dat is in België nog ongebruikelijk. De elektriciteit die nodig is om de warmtepomp aan te drijven komt van de watermolen. Hierdoor is er sprake van 100% koolstofvrije warmte.
“We moeten nog verschillende knopen doorhakken”, zegt Colette Van Loy. “Waar komt de warmtewisselaar bijvoorbeeld? De technisch onderlegde bewoners van de site kunnen daar zeker ook een woordje over meepraten want zij staan al jarenlang mee in voor het onderhoud van de turbine van de watermolen. Maar uiteindelijk is de vraag hoeveel de warmte die we op deze manier opwekken gaat kosten. Dat gaan we in de loop van het project steeds beter kunnen inschatten. De gebruikers gaan die prijs uiteraard vergelijken met de alternatieven die er zijn om hun woning te verwarmen.”
Volgens de huidige plannen komen de warmtewisselaar, de warmtepomp en het warmtenet er in de loop van volgend jaar. Eind dat jaar of begin 2026 moeten alle gebruikers zijn aangesloten op het warmtenet.
Meer info Molenfeesten: https://www.molenvanrotselaar.be/molenfeesten-rotselaar-1
Meer info project AquaCOM: https://aquacom.nweurope.eu/
Ann Schevenels
Peter Dhondt
Frank Ilsbroux