Moestuintjes voor hoeve Felix De Boeck en belevingstuinen voor 10 zorginstellingen

Provincie zet in op groene plattelandsprojecten

De provincie Vlaams-Brabant steunt de ontwikkeling van groene projecten op het platteland. Twee nieuwe projecten kunnen rekenen op subsidies. Het gaat om de ontwikkeling van moestuintjes rond de vroegere hoeve van kunstschilder Felix De Boeck in Drogenbos en de aanleg van belevingstuinen aan tien zorginstellingen, met begeleiding van het Regionaal Landschap Dijleland.


“Het behoud van het platteland is een topprioriteit voor ons. Ook in verstedelijkte kernen zoals Drogenbos”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor het platteland. “Op die manier zorgen we ervoor dat huidige en toekomstige generaties plekken hebben om naartoe te trekken en te onthaasten. Bovendien doet groen goed. In coronatijden is het meer dan ooit belangrijk dat er plekjes zijn waar mensen kunnen werken of genieten in een rustige omgeving.”

 

In totaal worden er twee plattelandsprojecten ondersteund:

De FeliXeco-site Het Moeras met de hoeve van kunstschilder en boer Felix De Boeck is de enige groene zone in Drogenbos. Met de heropening wordt de focus gelegd op de erfgoedactiviteiten in en rondom de hoeve. De inrichting van volks- en samentuintjes past in dit plan. Net als het inrichten van gezamenlijke appelplukmomenten met het bakken van allerlei lekkers in de bakoven.
“Het project kan rekenen op een bedrag van 9.750 euro”, aldus gedeputeerde Gunther Coppens.

De moestuintjes aan de hoeve Felix De Boeck in Drogenbos krijgen provinciale steun
De moestuintjes aan de hoeve Felix De Boeck in Drogenbos krijgen provinciale steun

Daarnaast steunt de provincie de ontwikkeling van groene domeinen bij zorginstellingen. ​
Het Regionaal Landschap Dijleland staat zorginstellingen bij met raad en daad om een ecologisch belevingsplan op te maken. Het is de bedoeling om zorg- en belevingstuinen te creëren waar ze, samen met de bewoners of patiënten, aan de slag kunnen gaan.
“Groen geeft kracht”, besluit gedeputeerde Gunther Coppens. “Dat is door de coronacrisis meer dan ooit duidelijk geworden. Voor kwetsbare groepen is de aanwezigheid van groen nog belangrijker. Het project kan rekenen op 123.240 euro.”

 

Overzicht van de zorginstellingen die deze steun krijgen:

Info deelnemende zorginstellingen PDPO De kracht van groen.pdf

PDF - 118 Kb

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Eva Roeykens

Plattelandscoördinator, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be