Minister Brouns oogst quinoa en koopt de eerste aandelen op akkerdelen.be

Jo Brouns, Vlaams minister van landbouw, oogstte op 23 augustus quinoa op de proefvelden van het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant in Herent. Hij deed dit om de nieuwe website akkerdelen.be in de kijker te zetten. Via deze website kunnen mensen, naar het voorbeeld van de minister, oogstaandelen kopen en zo investeren in innovatieve teelten.

“Quinoa, linzen, kikkererwten en zoete aardappel klinken exotisch, maar worden ook in onze regio geteeld. Op dit moment zijn er al een aantal boeren die deze gewassen op hun veld hebben staan”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor land- en tuinbouw.

Quinoa op de velden van het Praktijkpunt Landbouw in Herent
Quinoa op de velden van het Praktijkpunt Landbouw in Herent

Door te investeren in oogstaandelen kan men zelf een steentje bijdragen aan deze innovatieve teelten. Tussen zaai en oogst kunnen burgers via de nieuwe website www.akkerdelen.be intekenen op één of meerdere oogstaandelen van +-2 vierkante meter, wat overeenkomt met 500 gram quinoa of linzen.

Minister Brouns oogst de quinoa
Minister Brouns oogst de quinoa

Via www.akkerdelen.be kan men kennis maken met een boer of product in de buurt. ​
Men kan een oogstaandeel online kopen en rechtstreeks betalen aan de producent. Tijdens het groeiseizoen wordt de oogstaandeelhouder op de hoogte gebracht van zijn teelt via foto’s en filmpjes. Na de oogst kan men zijn product ophalen in de hoevewinkel.

“Dankzij zulke oogstaandelen kan iedereen een beetje boer worden”, zegt Jo Brouns, Vlaams minister van landbouw. “En op die manier investeren we samen in innovatieve teelten die onze voedselzekerheid zullen bevorderen”.

Minister Brouns ontvangt het eerste oogstaandeel via Akkerdelen
Minister Brouns ontvangt het eerste oogstaandeel via Akkerdelen

Het project Akkerdelen wordt uitgevoerd met de steun van Vlaanderen.

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Bart Croes

Woordvoerder, Kabinet Vlaams minister Jo Brouns

Simon Verreckt

Onderzoeker, Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be