Mini-onderneming ZIP uit Leuvens Sint-Pieterscollege wint circulaire Award

Provincie ondersteunt ondernemingszin op schoolbanken


Op 6 mei huldigde de provincie Vlaams-Brabant de 5 teamleden van mini-onderneming ZIP uit het zesde studiejaar van het Sint-Pieterscollege van Leuven voor hun circulaire Mini Star Award. Dat is één van de ​ prijzen die Vlajo uitreikte aan de beste mini-ondernemingen van scholen in 8 categorieën. ZIP maakt regenjassen van afgedankte tenten uit de kringwinkel.


Mini Sterren Awards beloont creatieve mini-ondernemingen

Vlajo en VOKA organiseren en begeleiden elk jaar, met steun van de provincie Vlaams-Brabant, een Mini-werking waarbij miniondernemingen opgericht worden in scholen. ​

Op 24 april organiseerde Vlajo de Mini Sterren Awards. Op dit evenement werden 8 projecten van leerlingen verkozen tot beste miniondernemingen van het jaar in de categorieën product, dienst, social media, huisstijl, meest ambachtelijk, promospot, strafste concept en circulair.

De leerlingen werken een concept uit tot een concreet ondernemingsplan. Daarna zetten ze de theorie om in praktijk door zelf hun eigen onderneming te beheren. Zo ondervinden ze welke kennis en competenties nodig zijn in een klein bedrijf en kunnen ze al diverse ondernemerscompetenties verwerven.

Op 6 mei werden de leerlingen van de mini-onderneming ZIP gehuldigd door gedeputeerde Ann Schevenels. Ze maken van 'afgedankte' tenten regenjassen en wonnen zo de circulaire Mini Star Award.
Op 6 mei werden de leerlingen van de mini-onderneming ZIP gehuldigd door gedeputeerde Ann Schevenels. Ze maken van 'afgedankte' tenten regenjassen en wonnen zo de circulaire Mini Star Award.

ZIP uit Leuven is de meest circulaire minionderneming

De provincie Vlaams-Brabant mocht voor de Mini Star Awards een eigen categorie naar voren schuiven en dat werd de “meest circulaire onderneming”. ​ ​
De provinciale jury toetste de genomineerde miniondernemingen af aan de principes van (sociaal-) circulaire economie. ​

ZIP, een minionderneming van 5 leerlingen van het Sint-Pieterscollege in Leuven, werd de winnaar in deze categorie. Zij halen bij de Kringwinkel tenten op, die niet meer opnieuw te koop aangeboden kunnen worden, en maken er regenjassen van. ​

ZIP in actie.
ZIP in actie.

Meer info over hun project: https://www.vlajo.org/vlajomarket/4947

De 5 teamleden ontvingen elk een Circulatte kaars en een Circulatte zeepje, twee circulaire producten, gegroeid uit de samenwerking tussen More2Coffee, Entiris, Oostrem en De Vlaspit.

De leden van ZIP ontvingen op de Mini Star Awards hun circulaire prijs.
De leden van ZIP ontvingen op de Mini Star Awards hun circulaire prijs.

"Omdat we veel belang hechten aan het klimaat en sociale economie willen we graag ondernemingen belonen die producten zo ontwikkelen dat de grondstoffen zo lang mogelijk meegaan, gemakkelijk en goedkoper te herstellen zijn en de onderdelen en materialen ervan zo goed mogelijk te hergebruiken zijn”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie. “ZIP scoorde erg hoog op onze circulaire criteria want de reststroom waarmee ze werken is effectief ‘end of live’ en de materialen worden hoog gevaloriseerd. Ze zijn dus de verdiende winnaar van onze circulaire prijs.”

 

Provincie stimuleert ondernemingszin in scholen

De provincie Vlaams-Brabant geeft de subsidie ‘ondernemingszin scholen’ aan instellingen voor het stimuleren van de ondernemingszin in Vlaams-Brabantse scholen. ​ ​ ​

“Vlaams-Brabant is immers een innovatieve kennisregio. We willen als provincie ons steentje hiertoe bijdragen en steunen daarom initiatieven die het ondernemerschap en de economische activiteit stimuleren en versterken”, zegt gedeputeerde Ann Schevenels. “Jong geleerd is oud gedaan. Vandaar dat we ondernemingszin al vanop de schoolbanken aanmoedigen”.

De projecten die in aanmerking komen voor deze subsidie hebben als doel de deelnemers praktische ervaring te laten opdoen met alle aspecten van het zelfstandig ondernemen.

Dit schooljaar werden 35.870 euro aan subsidies toegekend: 28.430 euro aan VOKA voor de organisatie van miniondernemingen via Vlajo en 7.440 euro aan Unizo voor hun project 'Plankgas Pop-Ups'.

Meer info over het subsidiereglement: https://www.vlaamsbrabant.be/nl/premies-en-subsidies/ondernemingszin-scholen

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Katrijn Geyskens

Dienst economie, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be