Mini-onderneming KLAMM uit Tildonk wint circulaire Award met hondenspeeltjes uit recyclagemateriaal
Provincie ondersteunt ondernemingszin op schoolbanken

Op 30 april huldigde de provincie Vlaams-Brabant de 5 teamleden van mini-onderneming KLAMM uit het zesde studiejaar van het Sint-Angela-Instituut uit Tildonk voor hun circulaire award. Dat is één van de prijzen die Vlajo uitreikte aan de beste mini-ondernemingen van scholen in 9 categorieën. KLAMM maakt hondenspeeltjes van gerecupereerd materiaal.
Next Gen Awards belonen creatieve mini-ondernemingen
Vlajo en VOKA organiseren en begeleiden elk jaar, met steun van de provincie Vlaams-Brabant, een Mini-werking waarbij miniondernemingen opgericht worden in scholen.
Op 30 april organiseerde Vlajo de Next Gen Awards. Op dit evenement werden 10 projecten van leerlingen verkozen tot beste miniondernemingen van het jaar in de categorieën product, dienst, social media, huisstijl, naamkeuze, waardecreatie uit arrondissement Leuven, waardecreatie uit arrondissement Halle-Vilvoorde, meest ambachtelijk, promospot en circulair.
De leerlingen werken een concept uit tot een concreet ondernemingsplan. Daarna zetten ze de theorie om in praktijk door zelf hun eigen onderneming te beheren. Zo ondervinden ze welke kennis en competenties nodig zijn in een klein bedrijf en kunnen ze al diverse ondernemerscompetenties verwerven.
Meer info: https://www.vlajo.org/mini-onderneming/mini-onderneming
KLAMM uit Tildonk is de meest circulaire minionderneming
De provincie Vlaams-Brabant mocht voor de Next Gen Awards een eigen categorie naar voren schuiven en dat werd de “meest circulaire onderneming”.
De provinciale jury toetste de genomineerde miniondernemingen af aan de principes van (sociaal-) circulaire economie.
KLAMM, een minionderneming van 5 leerlingen van het Sint-Angela-Instituut uit Tildonk, werd de winnaar in deze categorie. Zij maken hondenspeeltjes met gerecupereerde tennisballen en klimtouw.
De ballen halen ze op bij een tennisclub, waar deze slechts een paar keer gebruikt worden. Het touw voor de speeltjes recupereert het team dan weer bij klimclubs, waar het na twee jaar om veiligheidsredenen vervangen dient te worden.
Voor de productie werkt KLAMM samen met Rozemarijn, een arbeidszorgatelier.

"Omdat we veel belang hechten aan het klimaat en sociale economie willen we graag ondernemingen belonen die producten zo ontwikkelen dat de grondstoffen zo lang mogelijk meegaan, gemakkelijk en goedkoper te herstellen zijn en de onderdelen en materialen ervan zo goed mogelijk te hergebruiken zijn”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor economie.“KLAMM scoorde erg hoog op onze circulaire criteria. Voor de productie van hun hondenspeeltjes gebruiken ze geen nieuwe grondstoffen, maar gingen ze op zoek naar materiaal dat gerecupereerd kon worden. Zo redden ze materialen van de afvalberg. Hun product is dus absoluut circulair te noemen en deze onderneming neemt dus zeker zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat doen ze trouwens niet alleen door de lokale creatie van een duurzaam product, maar bovendien ook door de samenwerking met Rozemarijn, een voorziening voor volwassenen met een mentale, en soms ook fysieke, beperking. Ze zijn dus de verdiende winnaar van onze circulaire prijs.”
Meer info over hun project: https://www.vlajo.org/showrooms/M24E072
Provincie stimuleert ondernemingszin in scholen
De provincie Vlaams-Brabant geeft de subsidie ‘ondernemingszin scholen’ aan instellingen voor het stimuleren van de ondernemingszin in Vlaams-Brabantse scholen.
“Vlaams-Brabant is immers een innovatieve kennisregio. We willen als provincie ons steentje hiertoe bijdragen en steunen daarom initiatieven die het ondernemerschap en de economische activiteit stimuleren en versterken”, zegt gedeputeerde Gunther Coppens. “Jong geleerd is oud gedaan. Vandaar dat we ondernemingszin al vanop de schoolbanken aanmoedigen”.
De projecten die in aanmerking komen voor deze subsidie hebben als doel de deelnemers praktische ervaring te laten opdoen met alle aspecten van het zelfstandig ondernemen.
Dit schooljaar werden 37.610 euro aan subsidies toegekend: 27.070 euro aan VOKA voor de organisatie van miniondernemingen via Vlajo en 10.540 euro aan Unizo voor hun project 'Plankgas Pop-Ups'.
Meer info over het subsidiereglement: www.vlaamsbrabant.be/ondernemingszin-scholen
Gunther Coppens
Katrijn Geyskens
Frank Ilsbroux