Minder Mobielen Centrale in Kampenhout van start

In Kampenhout gaat, met steun van de provincie Vlaams-Brabant, een Minder Mobielen Centrale (MMC) van start. Een Minder Mobielen Centrale regelt vervoer voor mensen met een laag inkomen en een beperkte mobiliteit. De ritten, tegen onkostenvergoeding, zijn vaak bedoeld voor familiebezoek, boodschappen, een kappersbezoek, een bezoek aan de dokter of voor administratieve zaken naar het gemeentehuis. Een centrale-verantwoordelijke zoekt dan een geschikte chauffeur, meestal binnen het netwerk van MPact, het vroegere Taxistop.

 

“De Minder Mobielen Centrale is een dienstverlening die we aanbieden”, zegt Greet Willems, schepen van welzijn van Kampenhout. “Het doel is om verplaatsings-mogelijkheden aan te bieden aan mensen met een laag inkomen en een beperkte mobiliteit. Deze dienstverlening haalt de mensen uit hun sociaal isolement. Het gaat hier vaak om oudere mensen, mensen met een handicap, of mensen met een laag inkomen die geen wagen bezitten en zich geen taxi kunnen veroorloven. De ritten die aangevraagd worden door de leden van de MMC’s zijn vaak voor familiebezoek, boodschappen, een kappersbezoek, een bezoek aan de dokter of voor administratieve zaken naar het gemeentehuis. Dit is de officiële start, vanaf januari willen we op volle toeren draaien”.

De leden vragen de ritten 48 uur op voorhand aan. Dit laat de centrale-verantwoordelijke toe om een geschikte chauffeur te vinden. ​
Bij een MMC vervoeren vrijwilligers met hun eigen wagen mensen met een mobiliteitsbeperking uit hun gemeente. Gebruikers mogen geen inkomen hebben dat twee keer hoger is dan het leefloon. Dit om geen valse concurrentie te creëren met de taxisector. ​
Op het afgesproken tijdstip komt de chauffeur het lid ophalen aan de woonplaats en verzorgt het gevraagde traject. Aan het einde van de rit betaalt het lid de onkostenvergoeding voor het aantal gereden kilometers.

“We ondersteunen gemeenten die een Minder Mobielen Centrale willen opstarten, zowel financieel als operationeel”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “Zo geven we 3.750 euro voor de start van het MMC in Kampenhout. Daarnaast geven we opleidingen zodat ze het IT-systeem kunnen beheren en helpen mee met de communicatie en werving van vrijwilligers. Want zonder lokale vrijwilligers kan een MMC geen ritten aanbieden.”

“We kunnen al rekenen op 8 Kampenhoutse vrijwilligers, die we vandaag in de bloemetjes willen zetten”, vult schepen Greet Willems aan. “Maar doe ook een warme oproep naar bijkomende vrijwilligers. Zo kunnen we onze Minder Mobielen Centrale verder uitbouwen.”

Gedeputeerde Tom Dehaene en schepen Greet Willems schenken een streekproductenpakket aan de 8 vrijwilligers bij de start van de Minder Mobielen Centrale in Kampenhout
Gedeputeerde Tom Dehaene en schepen Greet Willems schenken een streekproductenpakket aan de 8 vrijwilligers bij de start van de Minder Mobielen Centrale in Kampenhout

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Greet Willems

Schepen, Gemeente Kampenhout

Karl Thiry

Coördinator Mobiliteitscentrale, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be