miK laat ondernemers bloeien

Biodiversiteitsactie tekent start van campagne Klimaatambassadeur 2022

miK, het milieu-infopunt voor kmo's van Provincie Vlaams-Brabant en Voka - KvK Vlaams-Brabant geeft met een ludieke actie de aftrap van de wervingscampagne voor Klimaatambassadeur 2022. Deelnemers aan Voka-activiteiten of opleidingen worden verrast met een bloeikaart. Geef je die water, dan groeit de kaart uit tot een prachtige bos bloemen. Het is meteen ook een wake-upcall voor ondernemers om actie te ondernemen en de biodiversiteit op en rond hun bedrijventerrein te verbeteren. "Zelfs al gewoon het gras laten groeien, maakt een wereld van verschil", aldus Sophie Dings, adviseur Duurzaam Ondernemen bij Voka - KvK Vlaams-Brabant. Het is meteen een tip voor ondernemingen die een gooi willen doen naar de titel van Klimaatambassadeur 2022 en zo in de voetsporen van Harol willen treden.


Aansluitend bij de maai-mei-niet-actie van Knack-magazine voor meer biodiversiteit, deelt miK, het milieu-infopunt voor kmo's van de Provincie en Voka - KvK Vlaams-Brabant bloeikaarten uit aan alle deelnemers van hun activiteiten of opleidingen. Zo werden afgelopen week zo'n 200 ondernemers in de bloemetjes gezet. Maar het is meer dan een fijne attentie: "We willen bedrijfsleiders er echt wel op attent maken dat ook zij kunnen bijdragen aan biodiversiteit. Tal van bedrijven kiezen voor een strak gemaaid gazon rond hun gebouw terwijl bloemen zaaien, hagen en struiken planten en zelfs al gewoon het gras laten groeien zorgt voor een extra rustplaats voor insecten, vogels en kleine zoogdieren", verklaart Sophie Dings.

Opvolger voor Klimaatambassadeur Harol

De actie is tevens het startschot voor de wervingscampagne voor Klimaatambassadeur 2022. Daarin gaan miK en Voka - KvK Vlaams-Brabant op zoek naar een kmo die bijzondere inspanningen doet op vlak van duurzaamheid en zo een pioniersrol speelt. ​

"We mikken hier dus echt op bedrijven die al ver staan op vlak van milieu- en klimaatvriendelijk ondernemen, een duurzame omgang met grondstoffen en materialen en een inspirerend voorbeeld kunnen zijn voor andere bedrijven", aldus Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Vlaams-Brabant.

“We hebben de ambitie om van de provincie Vlaams-Brabant tegen 2040 een klimaatneutrale provincie te maken. Bedrijven spelen hierin een belangrijke rol. Met deze wedstrijd willen we ondernemers stimuleren om de CO2-uitstoot van hun bedrijf te beperken en zo bij te dragen aan een klimaatneutraal Vlaams-Brabant”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. “Met miK willen we, samen met Voka - KvK Vlaams-Brabant, ondernemers motiveren om duurzaamheid echt binnen te brengen in het DNA van de onderneming en om van hun bedrijf een klimaatbedrijf te maken. We ondersteunen deze bedrijven in hun duurzaamheidstransitie via gratis eerstelijnsadviezen, infosessies en opleidingen."

Harol, een fabrikant van rolluiken, zonwering en poorten uit Diest was de laatste winnaar en zal aan het eind van dit jaar dus de fakkel doorgeven, al blijf je Klimaatambassadeur voor het leven. ​
Bedrijven die zich kandidaat willen stellen kunnen voor meer info terecht op Wie wordt de klimaatambassadeur van 2022? (mikkmo.be)

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Sophie Dings

Milieu en Duurzaam Ondernemen, Voka-Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

Gunter De Ryck

Dienst leefmilieu, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be