Met de fiets naar de luchthaven.

Met de fiets naar de luchthaven.

Vrijdag 1 december 2017 — De provincie Vlaams-Brabant, luchthavenbeheerder Brussels Airport Company, Vlaanderen en de gemeente Zaventem slaan de handen in elkaar om op korte termijn een fietsweg aan te leggen die directe toegang geeft tot de luchthaven. Deze luchthavenroute is een aftakking van de F3, de fietssnelweg Leuven-Brussel.

‘We bouwen de fietssnelweg tussen Leuven en Brussel stelselmatig uit. Daarom zijn we vragende partij voor een directe fietslink tussen deze fietssnelweg en de luchthaven. De luchthaven is met zijn ca. 20.000 werknemers immers een grote tewerkstellingspool. We zijn verheugd dat Brussels Airport Company deze fietslink wil realiseren en zo een belangrijke bijdrage levert aan een betere fietsbereikbaarheid van de luchthaven’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit.

‘Momenteel komt ongeveer 1% van de werknemers op Brussels Airport met de fiets of te voet. Maar het potentieel is veel groter. Dankzij deze fietsroute kunnen we de werknemers op de luchthaven een nieuwe, makkelijke en veilige route aanbieden waar ze niet gehinderd worden door ander verkeer. Door het ontwikkelen van de verschillende mogelijkheden voor het woon-werkverkeer wil Brussels Airport Company bijdragen tot een betere mobiliteit in de regio’, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company.

Brussels Airport Company is in november 2017 gestart met de ontwerpstudie voor de fietsweg.
In 2018 kunnen de werkzaamheden starten zodat in 2019 fietsers de route kunnen gebruiken.
Een deel van de fietsroute zal de oude spoorwegbedding, nu een brede groene vrije ruimte, volgen.

De provincie Vlaams-Brabant, luchthavenbeheerder Brussels Airport Company, de Vlaamse overheid en de gemeente Zaventem volgen samen het proces op.

Brussels Airport Company betaalt de studie. De provincie Vlaams-Brabant en Vlaanderen betalen de aanleg. De aanleg wordt momenteel geraamd op zo’n 1.000.000 euro

Nele Tierens Dienst mobiliteit
Tom Dehaene Gedeputeerde voor mobiliteit