Meise Ge(s)maakt: Korte Keten fiets- en wandeltocht

Wist je dat er in Meise meerdere bedrijven actief zijn in Korte Keten? Dit betekent dat je voeding weinig of geen tussenschakels passeert en dus via de kortste weg van bij de boer op jouw bord terecht komt. Zo weet je waar het voedsel vandaan komt en ontvangen producenten een eerlijke prijs. Op zondag 22 mei stelden de korte keten bedrijven hun deuren open voor bezoekers.

Via de korte keten komt de consument rechtstreeks in contact met de producent. Dit kan in de hoevewinkel of het afhaalpunt zijn, in de zelfpluktuin, via een automaat of een wekelijks groentepakket…. De consument weet zo wie zijn producten gemaakt heeft en de producent weet naar wie zijn product gaat. Van 14 tot 22 mei is het week van de korte keten. ​
"Op zondag 22 mei kan je doorheen Meise twee wandelingen of één fietstocht volgen en kennis maken met de verschillende bedrijven. De producenten voorzien die dag een rondleiding of een lekker proevertje. Via de tocht ontdek je ook de mooie natuur in Meise” , zegt Jorn Lathouwers, schepen van o.a. lokale economie


Honing, witloof of wijn

Je kan op 22 mei bij acht bedrijven terecht:

  • Plantentuin
  • Oxfam Wereldwinkel
  • OppemPlant
  • De Klepper
  • Pitteshof
  • Grondwitloof De Valck - De Roos
  • Hof Ter Dreef
  • Jonathan De Cock

 

Vers en eerlijk ​

“Korte ketenproducten hebben alleen maar voordelen”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu Vlaams-Brabant. “Korte ketenproducten zijn immers kwaliteitsproducten, duurzaam en ambachtelijk gemaakt en met beperkte voedselkilometers. Dat is goed voor mens en milieu. Bij aankoop steunt men de lokale economie en dat komt de hele regio ten goede. Zowel de provincie als lokaal bestuur Meise geven hiermee een sterk signaal van verantwoord, ecologisch en economisch ondernemen”.

De producent bepaalt zelf de prijs van zijn product en kan zo een veel eerlijkere prijs krijgen voor zijn producten. Ook over zijn aanbod en zijn productiemethode heeft hij via de korte keten veel meer zeggenschap.

Als consument krijg je verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer, zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. Door lokaal te kopen, steun je boeren van bij ons. Het aanbod volgt het ritme van de seizoenen en zo ontdek je nieuwe groenten en fruit. ​

Dit is een project van de gemeente Meise in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant.

Meer info: Meise Ge(s)maakt: korte keten fiets- en wandeltocht 22 mei - Gemeente Meise

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Inez Debaus

Dienst leefmilieu, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be