Meer witloof op de menukaart

Op 2 februari organiseerde Toerisme Vlaams-Brabant, samen met Horeca Forma, de opleiding ‘Witloof op de kaart’. Zaalpersoneel en (hulp)chefs uit de horeca van Steenokkerzeel, Kortenberg, Haacht, Boortmeerbeek, Kampenhout, Keerbergen en Zemst werden ondergedompeld in de wereld van het witte goud. De opleiding bestond uit plaatsbezoeken en smaakvolle workshops.

 

“Witloof is een lokaal en authentiek product waar we terecht trots op mogen zijn. Daarom mag het meer en gevarieerder op menukaarten staan. Met het vernieuwde witloofmuseum en witlooftelers die hun producten op de hoeve te koop aanbieden, stellen we vast dat wandelaars en fietsers een meer uitgesproken witloofbeleving ervaren als de menukaarten van restaurants en cafés daar nog meer kunnen op inspelen”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme.

Witloof als streekproduct is een belangrijk voor de beleving van de Groene Gordel (copyright: Lander Loeckx)
Witloof als streekproduct is een belangrijk voor de beleving van de Groene Gordel (copyright: Lander Loeckx)

De jonge groentechef Pieter-Jan Lint en de storyteller Kevin Strubbe lieten de cursisten kennismaken met de grondwitloofteelt door bedrijfsbezoeken en ontmoetingen met de telers. Daarna gingen ze zelf aan de slag tijdens een culinaire workshop met tastings. ​
Het is de bedoeling om naast de traditionele ham-kaas-witloofrecepten op de menukaart, innovatief en creatief aan de slag te gaan met dit plaatselijk topproduct. Fierheid, waardering en goesting om met witloof aan de slag te gaan primeert. Het is ook belangrijk dat de chef zijn/haar weg naar de witlooftelers makkelijk vindt. Het kan gaan van witloofbier, over witloofkroketjes tot witloofgin en witloofburgers.

Koks uit de witloofstreek leren creatief omgaan met het witte goud (copyright Lander Loeckx)
Koks uit de witloofstreek leren creatief omgaan met het witte goud (copyright Lander Loeckx)

Streekproducten als toeristische attracties

Via toeristische productontwikkeling en bestemmingspromotie wil Toerisme Vlaams-Brabant zoveel mogelijk bezoekers aantrekken om te wandelen, fietsen en genieten van de Groene Gordel en lokale streekproducten. ​

“Vandaag zijn we hier samen voor de witloofopleiding, die op termijn nog bestendigd kan worden zodra Toerisme Vlaams-Brabant ook voor andere streekproducten opleiding voor horeca kan voorzien: voor lambiek en geuze bijvoorbeeld of asperges, hopkeesten en tafeldruiven. Gasten mogen in Vlaams-Brabant niet letterlijk en figuurlijk op hun honger blijven zitten. De eerste mosselen wil men in Yerseke eten, wel witloof moet mijn bij de start van dit seizoen hier komen eten”, besluit gedeputeerde Gunther Coppens.

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Sara Palmaers

Toerisme Vlaams-Brabant, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be