Meer mensen uit kansengroepen laten doorstromen naar zorgberoepen

Het belang van de zorgsector is niet te onderschatten, dit toont de coronapandemie nog maar eens aan. De zorgsector bevat heel wat knelpuntberoepen. Aan de andere kant zijn er ook heel wat gemotiveerde werkzoekenden met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’, die mits de nodige ondersteuning een kwalificatie zouden kunnen behalen om zo de vacatures in te vullen. De provincie Vlaams-Brabant start, samen met de stad en OCMW Leuven, CVO Qrios, CVO Volt, IN-Z en VDAB en met Europese steun, hiertoe een project op.

 

“Het beroep van verzorgende en zorgkundige spant de kroon bij de moeilijk in te vullen vacatures. Toch weten we dat er heel wat werkzoekenden met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’, zijn die met de nodige ondersteuning een kwalificatie zouden kunnen behalen om zo de vacatures in te vullen”, weet Sofie Hoornaert, docent en stagebegeleidster van CVO Qrios.

De provincie Vlaams-Brabant, CVO Qrios, CVO Volt, Stad en OCMW Leuven, IN-Z en VDAB slaan daarom de handen in elkaar.

“Via een nieuw project, gefinancierd door het Europees Sociaal Fonds, onderzoeken we op welke manier de in- en doorstroom van personen met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’, en meer bepaald medewerkers lokale diensteneconomie en artikel 60’ers, naar de zorgsector bevorderd kunnen worden via kwalificerende trajecten”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie.

"Er zijn nu reeds opleidingsmogelijkheden op verschillende niveaus, en toch merken we nog steeds dat een bepaalde groep uit de boot valt. Voor hen is het niet eenvoudig om hieraan te beginnen of de opleiding af te maken. Daarom willen we met deze proeftuin onderzoeken hoe we hen beter kunnen bereiken", zegt Johan Geleyns, Leuvens schepen van werk.

Negen groepen cursisten van de opleiding verzorgende van CVO Volt en CVO Qrios zullen gedurende ruim twee jaar intensief worden opgevolgd. De focus ligt bij het bevorderen van de instroom van kansengroepen, door in te zetten op opleiding en vorming. Er wordt onderzocht op welke manier er meer mensen uit de ‘kansengroepen’ toegeleid kunnen worden tot de huidige opleidingen verzorgende/zorgkundige en of deze trajecten beter afgestemd kunnen worden op de doelgroep.

 

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Johan Geleyns

Schepen van sport, handel en werk, Stad Leuven

Mieke Frans

Dienst economie, Provincie Vlaams-Brabant

 

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be