Meer dan sprietjes

Provincie promoot alternatieven voor een strak gazon

De provincie Vlaams-Brabant lanceert de campagne ‘Meer dan sprietjes. Variaties op jouw gazon’. Hiermee biedt ze haar inwoners via gratis infosessies en een brochure alternatieven om hun tuin anders in te richten dan enkel met gazon.

“86% van de Vlaams-Brabanders heeft een tuin. 8% van onze grondoppervlakte is tuin. Met onze tuinen kunnen we samen het verschil maken tussen een groene en een grijze provincie”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. “Zelfs met enkele kleine ingrepen kunnen we onze tuinen al een heus paradijs maken voor natuur en dieren”.

Volgens de regels van de kunst is een tuinontwerp pas geslaagd als de verhouding tussen open en gesloten ruimte goed zit. Maar veel Vlaams-Brabanders kiezen voor een nogal grote oppervlakte strak, saai groen gazon in hun tuin.
Maar zo’n grastapijt vraagt ook veel werk, pesticiden en meststoffen en zorgt voor veel groenafval.

Een tuin kan echter ook een paradijs zijn van kleur en vorm. Variaties op de grasmat brengen ook meer leven, en vergroten dus de biodiversiteit.

De provincie Vlaams-Brabant wil haar inwoners de alternatieven voor een grasmat, zoals een bollengrasland, een bloemenweide, een struikengordel of zonneborder, leren ontdekken.

Hoe men eraan begint, komt  men te weten tijdens gratis infosessies:

 • Donderdag 21 februari in Grimbergen  van 19.30 tot 22 uur
  Gemeentehuis, Prinsenstraat 3 in Grimbergen
   
 • Donderdag 14 maart in Leuven van 19.30 tot 22 uur
  Provinciehuis Vlaams-Brabant, Provincieplein 1 in Leuven
   
 • Dinsdag 19 maart in Tremelo van 19.30 tot 22 uur
  Gemeentehuis, Veldonkstraat 1 in Tremelo
   
 • Donderdag 21 maart in Herne van 19.30 tot 22 uur
  Dominicanessenklooster, Heilige Geeststraat 22 in Herne
   
 • Dinsdag 26 maart in Tienen van 19.30 tot 22 uur
  CC De Kruisboog, Sint-Jorisplein 20 in Tienen

De provincie Vlaams-Brabant zet de alternatieven voor een gazon ook op een rij in de nieuwe tuinfolder ‘Meer kleur met minder gras. Haal meer uit je gazon’.

 

Bart Nevens

Gedeputeerde voor milieu, Provincie Vlaams-Brabant

Dirk Buysse

Dienst leefmilieu, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be