Meer dan de helft van de Vlaams-Brabantse gemeenten heeft diervriendelijk label

37 van de 65 Vlaams-Brabantse gemeenten mogen zich diervriendelijk noemen. Eén jaar na de invoering van het verstrengde label mag dit een succes genoemd worden.

In 2019 voerde de provincie Vlaams-Brabant een strenger label ‘Diervriendelijke gemeente’ in. Het eerste label, dat 10 jaar bestaan heeft, hield weinig meer in dan het ondertekenen van een beginselverklaring.

Het nieuwe label werkt verder op het vorige label, maar er werden duidelijke doelstellingen aan gekoppeld. Gemeenten moeten jaarlijks hun inspanningen voor het dierenwelzijn aan de provincie rapporteren en worden op basis daarvan geëvalueerd. Bij een negatieve evaluatie kan een gemeente haar label verliezen.

Een gemeente moet bijvoorbeeld een budget voor dierenwelzijn voorzien en er moet een aanspreekpunt bij het gemeentebestuur zijn. Andere voorbeelden zijn dat een gemeente geen kermiskramen met pony’s meer mag vergunnen en dat er een handhavingsbeleid moet zijn om overtredingen op het onverdoofd slachten tegen te gaan. De gemeente moet ook huisdierenstickers die de hulpdiensten informeren over het aantal huisdieren in een bepaalde woning ter beschikking stellen.

“Met dit nieuwe en sterkere label ‘Diervriendelijke Gemeente” wilden we de gemeenten aanzetten tot het voeren van een steviger beleid rond dierenwelzijn”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor dierenwelzijn. “En dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Want na een jaar hebben niet minder dan ​ 37 van de 65 Vlaams-Brabantse gemeenten dit label verdiend”.

De volgende gemeenten mogen zich diervriendelijk noemen:
Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Boutersem, Diest, Dilbeek, Geetbets, Glabbeek, Herent, Herne, Hoegaarden, Hoeilaart, Holsbeek, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Keerbergen, Kortenaken, Kortenberg, Kraainem, Landen, Leuven, Liedekerke, Londerzeel, Lubbeek, Machelen, Merchtem, Oud-Heverlee, Opwijk, Pepingen, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Steenokkerzeel, Ternat, Tienen, Tremelo, Zemst en Zoutleeuw.

7 gemeenten, Hoegaarden, Landen, Herent, Holsbeek, Herne, Oud-Heverlee en Kortenberg, haalden voor het eerst dit label.

 

Wil je alle voorwaarden kennen om een diervriendelijke gemeente te worden? lees dan de beginselverklaring:

Beginselverklaring-diervriendelijke-gemeente-provincie-Vlaams-Brabant-dt-2019.pdf

PDF - 341 Kb

Wil je de digitale studiedag van woensdag 18 november over dierenwelzijn voor lokale besturen bijwonen, schrijf je dan in via: https://www.vlaamsbrabant.be/nl/activiteiten/studiedag-dierenwelzijn

 

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be