Meer dan 700 km wandelplezier met het vernieuwde wandelnetwerk de Merode

Toerisme Vlaams-Brabant breidde, samen met het Regionaal Landschap Noord-Hageland en de steden Aarschot, Scherpenheuvel-Zichem en Diest, het wandelnetwerk de Merode uit met 170 km nieuwe wandeltrajecten. Tevens werd het volledige netwerk grondig gescreend, trajecten aangepast en de bewegwijzering opgefrist. Kers op de taart is de nieuwe wandelpublicatie onder de vorm van 2 gebundelde kaarten.

“Het gebied de Merode is een gedroomd wandeldecor. De vlakke Kempen lopen hier naadloos over in het heuvelachtige Hageland. De Grote Nete en de Demer rijgen dit gevarieerde landschap en de fotogenieke plaatjes aan elkaar. Tussen het groen en het bijzondere erfgoed wandelt men langs stemmige dorpjes, machtige kastelen en abdijen. ‘de Merode staat dan ook niet voor niets al jaren op nummer één in de lijst van populairste wandelgebieden in Vlaanderen”. zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme van Vlaams-Brabant.

“De pracht van het Merodegebied bewijst dat je niet naar de andere kant van de wereld hoeft te reizen om je te laten verrassen. Voor wie een vakantie in eigen land doorbrengt is dit uitgebreide wandelnetwerk een uitgelezen kans om in enkele uren tijd meerdere provincies tegelijk te ontdekken”, zegt Kathleen Helsen, gedeputeerde bevoegd voor de Merode van de provincie Antwerpen.
Het principe van knooppunten is ondertussen gekend bij de fietsers en wandelaars in Vlaanderen. Elk kruispunt van 2 of meer wandelwegen krijgt een uniek nummer. Op de wandelkaart staan alle trajecten en de nummers van de knooppunten. De wandelaar stippelt zelf zijn wandeling uit en bepaalt de afstand aan de hand van de kilometeraanduiding op de kaart. Tijdens de wandeling volgt men de bewegwijzering van knooppunt naar knooppunt.

De nieuwe kaarten van het wandelnetwerk de Merode bevatten nog meer informatie.
Men kan trajecten kiezen in functie van de ondergrond: verhard, onverhard of drassig. Ook bushaltes in de buurt van startpunten en kampeer- en camperplaatsen worden vermeld. Dankzij de vele adressen op de kaart maakt men al snel van een wandeltocht een belevingsvolle activiteit.

“Van een deugddoende wandeling met de familie tot een meerdaagse wandelvakantie: het kan allemaal”, zegt Jan De Haes, gedeputeerde voor toerisme van de provincie Antwerpen.

Een wandelnetwerk realiseren ten tijde van strenge corona-maatregelen is geen evidentie.
“Het heeft dan ook wat langer geduurd dan gepland alvorens de 300 palen en 2.000 borden effectief op het terrein stonden”. bekent gedeputeerde Monique Swinnen.

Daar waar het accent in Vlaams-Brabant vooral lag op extra trajecten en verbindingen met de aangrenzende netwerken Hagelandse Heuvels en Demer en Dijle, heeft de provincie Antwerpen sterk ingezet op comfort. ‘De bewegwijzering ligt er opnieuw pico bello bij.
“Zo hebben we langs Antwerpse zijde maar liefst 800 bordjes vernieuwd”, vervolgt gedeputeerde Jan de Haes.

Het wandelnetwerk verbindt niet alleen de mooiste plekken in de streek, maar doet tijdens de realisatie ervan ook fijne samenwerkingen ontstaan tussen de verschillende partners. ‘de Merode vzw, Toerisme Vlaams-Brabant, Regionaal Landschap Noord-Hageland trokken samen met de gemeentelijke, provinciale en Vlaamse overheden aan de kar.
“Mede dankzij de steun van de lokale terreinbeheerders zoals Natuurpunt, ANB, de Vlaamse Waterweg en van heel wat lokale ‘gebiedskenners’ en verenigingen die hun knowhow over de streek met ons deelden, is dit wandelnetwerk een succesverhaal”, besluit stelt Julien Delauré, voorzitter van het Regionaal Landschap Noord-Hageland.

De kaartenbundel van het wandelnetwerk de Merode zijn vanaf half juli te koop in de boekhandels en toeristische infokantoren, via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties of via www.kempen.be/wandelnetwerken

Het wandelnetwerk strekt zich uit op het grondgebied van de gemeenten Aarschot, Diest, Laakdal Geel, Herselt, Hulshout, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo.
Bekijk het wandelnetwerk digitaal via www.toerismevlaamsbrabant.be/wandelrouteplanner of download de app via www.toerismevlaamsbrabant.be/wandelapp


Zomeren in Vlaams-Brabant

Dat het vernieuwde wandelnetwerk in deze periode klaar is, komt goed uit. De provincie Vlaams-Brabant roept immers haar inwoners op om deze zomer in eigen regio door te brengen,.
Dit gebeurt via de campagne ‘Zomeren in Vlaams-Brabant’ en de beleefbon.

 

Monique Swinnen

Gedeputeerde voor toerisme, Provincie Vlaams-Brabant

Petra Moons

Toerisme Vlaams-Brabant, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be