Meer dan 23 km nieuwe hagen en 4.167 hoogstambomen dankzij samenaankoop 'Behaag je tuin'

Maar liefst 1.515 Vlaams-Brabanders namen deel aan de samenaankoop ‘Behaag je tuin’ van de Vlaams-Brabantse regionale landschappen en de provincie Vlaams-Brabant. Zo zorgen ze voor meer natuur in de eigen tuin met inheemse hagen, heggen, houtkanten en hoogstam(fruit)bomen. Het plantgoed werd verdeeld in samenwerking met de 55 deelnemende gemeenten. Dit succesvol project is goed voor 23 km nieuwe hagen en 4.167 hoogstambomen.

Klimaatbomen stonden dit jaar in de kijker. Het gaat om bomen die een langere periode van droogte kunnen verdragen en veel schaduw bieden zoals Wintereik, Spaanse aak, Haagbeuk en Winterlinde.

“Niet minder dan 2040 hoogstammige loofbomen werden afgelopen weekend geplant in een Vlaams-Brabantse tuin. Mensen zijn zich intussen bewust van de klimaatverandering en richten hun tuin hierop in. Bomen zorgen niet alleen voor meer schaduw maar halen ook CO2 uit de lucht”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu.

“We kunnen spreken van een geslaagde samenaankoop. Zo waren er een derde meer bestellers dan vorig jaar. Ook de hoeveelheid plantgoed overtrof alle verwachtingen. 73.950 stuks haagplantgoed zorgen samen voor zo’n 23 km extra hagen, heggen en houtkanten. Ook 2.127 hoogstamfruitbomen zijn aangekocht. Meestal gaat het daarbij om oude, streekeigen fruitrassen. Ze zijn aangepast aan ons klimaat, waardoor ze minder gevoelig zijn voor ziekten en plagen. Tot slot bestelden deelnemers ook 563 inheemse klimplanten en wilgentenen voor 98 wilgenhutten. Zo’n wilgenhut staat garant voor uren speelplezier of vormt een fijn rustplekje”, zegt Annabel Pennings van Regionaal Landschap Dijleland.

Afhaalmoment in Rotselaar
Afhaalmoment in Rotselaar

“Met dit streekeigen plantgoed richten inwoners hun tuin natuurvriendelijker in en zorgen ze voor biodiversiteit in de woonomgeving. Ook in regio Zuid-Hageland is deze samenaankoop geslaagd”, zegt Kristien Justaert, coördinator van Regionaal Landschap Zuid Hageland. “158 deelnemers uit de gemeenten Boutersem, Geetbets, Glabbeek, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Linter, Tienen en Zoutleeuw kochten in totaal 9.210 stuks plantgoed voor hagen, heggen en houtkanten, 492 hoogstambomen, 68 klimplanten en 8 wilgenhutten. We willen alle tuinliefhebbers die deelnamen van harte bedanken en stellen ook de medewerking van de gemeenten erg op prijs”.

Afhaalmoment in Lubbeek
Afhaalmoment in Lubbeek

De regionale landschappen werken samen met de provincie Vlaams-Brabant en alle aangesloten gemeenten aan het behoud, het herstel en het versterken van natuur, landschap, erfgoed en streekidentiteit. Deze actie kadert in de provinciale ‘Leve de tuin’-campagne.

Aanplant
Aanplant

Vanaf 1 september 2021 kunnen inwoners van de deelnemende gemeenten opnieuw plantgoed bestellen op www.behaagjetuin.be

Afhaalmoment in Zemst
Afhaalmoment in Zemst

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Greet De Prins

Communicatie Regionale Landschappen, Provincie Vlaams-Brabant

Annabel Pennings

medewerker biodiversiteit, Regionaal Landschap Dijleland

Leen Van de Weghe

Projectmedewerker, Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei

Lies Heirman

Biodiversiteitsmedewerker, Regionaal Landschap Brabantse Kouters

Tinne Cockx

Projectcoördinator, Regionaal Landschap Noord-Hageland

Anneleen Roels

Projectmedewerker, Regionaal Landschap Zuid-Hageland

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be