Maand van de Lambiek zet schijnwerpers op de ‘champagne onder de bieren’

Van 1 oktober tot en met 30 oktober organiseert Toerisme Vlaams-Brabant de tweede “Maand van de Lambiek”. Om de unieke Lambiekcultuur in het Pajottenland en de Zennevallei in de schijnwerpers te zetten, werkte Toerisme Vlaams-Brabant een gevarieerd toeristisch aanbod uit. De brouwerijen, stekerijen en volkscafés brengen een programma dat men kan ontdekken via verschillende wandel- en fietstochten.


Lambiek is onlosmakelijk verbonden met de streek, het landschap en de keuken van Pajottenland en de Zennevallei. Om de unieke biercultuur in deze regio in de schijnwerpers te zetten, kan de bezoeker de ganse maand oktober lambiekproducenten bezoeken en hun bier proeven.

De partners willen met de 'Maand van de Lambiek' veel breder gaan dan enkel wat activiteiten in de brouwerijen en bij de lambiekproducenten. Ze willen een dynamiek opbouwen waardoor de lambiek-beleving in de regio naar een hoger niveau wordt gebracht en 'Lambiekland' de eerste bierbestemming wordt in België. ​

“Als er één ding is wat men moet doen in het Pajottenland en de Zennevallei, dan is het wel een Oude Geuze proeven”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme. “Onze biercultuur is wereldwijd gekend en de ganse Lambiekcultuur is daar een topvoorbeeld van. Het is bij ons weten het enige bier ter wereld dat zo sterk verankerd is met de plaats waar het gemaakt wordt. De unieke wilde gisten die hier rondzweven in de lucht maken het bier zo speciaal.”

In oktober kan de liefhebber de geheimen van de Lambiek in het Pajottenland ontdekken
In oktober kan de liefhebber de geheimen van de Lambiek in het Pajottenland ontdekken

Lambiek fietskaart

Nieuw dit jaar is de 'Lambiek-fietskaart'. Op deze kaart staan de thematische fietsroutes en de Geuze gravelroute.

Er werd ook een nieuwe wandeling uitgewerkt: de Wildegistenwandeling. ​
Deze wandeling loopt door open, glooiend landschap waar de boerenpaarden en watermolens er nog bijstaan als toen Bruegel hier nog ronddwaalde. En waarbij men onderweg één van de vier lambiekbrouwerijen kan bezoeken: Brouwerij Kestemont, Brouwerij Lindemans, hoevebrouwerij ’t Guldenhooft of 4Pajot.

Al deze routes brengen fietsers en wandelaars langs typische authentieke cafés en brouwerijen. ​
Bovendien is een bezoek aan ‘Lambiekland’ pas echt volledig met een overnachting en een portie gastronomisch genieten. Toerisme Vlaams-Brabant werkte hiervoor een aantal verblijfs- en belevingsarrangementen uit die de Lambiekbeleving compleet maken.

Op de nieuwe fietskaart vindt men alle routes doorheen 'Lambiekland'
Op de nieuwe fietskaart vindt men alle routes doorheen 'Lambiekland'

Biercentrum de Lambiek

“We spelen graag in op dit initiatief”, zegt Kristien Vanhaverbeke, schepen van toerisme van Beersel. “Beersel was ooit de bakermat van de lambiek en vandaar dat we verheugd zijn dat er nu reeds 5 lambiekproducenten zijn die de ambacht van het geuzesteken in ere houden. Hierdoor heeft onze gemeente haar wandelaanbod aangepast en 3 mooie lambiekwandelingen in het leven geroepen.”

Halle als lambiekstad

“Halle is met haar historische centrum de uitgelezen plaats om op verkenning te gaan naar lambiekland”, zegt Bram Vandenbroecke, schepen van toerisme in Halle. “We hebben dan ook 2 lambiekwandelingen ontwikkeld die de deelnemers zeker zullen waarderen. We zien ook dat er meer en meer cafés en B&B's uitpakken met een uitgebreid assortiment lambiek."


Meer info
: Geuze en Lambiek | Toerisme Vlaams-Brabant (toerismevlaamsbrabant.be)

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Johan Deknopper

Toerisme Vlaams-Brabant, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be