Lokale boeren steunen met oogstaandeel via akkerdelen.be

Quinoa, linzen, kikkererwten, witte flageolets en zoete aardappel (bataat) klinken exotisch, maar groeien ook op Vlaams-Brabantse velden. Door oogstaandelen te kopen via www.akkerdelen.be kan men lokale boeren steunen. In Vlaams-Brabant doen boer David uit Opwijk met zoete aardappel, quinoa en gember en boer Wouter uit Herent met quinoa mee.

 

Lokale exotische gewassen nu ook bij ons

“De klimaatverandering zorgt ervoor dat zuiderse gewassen ook hier met succes geteeld kunnen worden”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor landbouw. “Ze kunnen vaak beter tegen droogte en hoge temperaturen en ze bevatten veel plantaardige eiwitten. Landbouwers en onderzoekers zien het potentieel en werken daarom al enkele jaren aan de succesvolle invoering ervan in Vlaams-Brabant.”


Landbouwers zijn pioniers

Momenteel zijn er een aantal pioniers in Vlaanderen die deze gewassen op hun veld hebben staan. Consumenten kunnen deze producten kopen in sommige supermarkten of via hoeveverkoop. ​

“De geteelde oppervlakte en het aantal landbouwers dat zich waagt aan deze nieuwe teelten is nog beperkt”, zegt Simon Verreckt, onderzoeker bij het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant. “Opbrengstschommelingen en kinderziektes in de teelttechniek maken een nieuwe teelt risicovol. Succes is niet gegarandeerd. Daarom lanceerden we akkerdelen.be“.

Men kan een oogstaandeel kopen van landbouwer David van Haute uit Opwijk. Op de foto toont David zijn zoete aardappelen-oogst.
Men kan een oogstaandeel kopen van landbouwer David van Haute uit Opwijk. Op de foto toont David zijn zoete aardappelen-oogst.

Oogstaandeel als virtuele uitbreiding van de moestuin

Via www.akkerdelen.be kan men een oogstaandeel van een exotisch gewas, geteeld op een veld in Vlaanderen, kopen. Met dit oogstaandeel is men voor een kleine prijs voor één jaar mede-eigenaar van een stukje van het veld. Men breidt zijn eigen moestuin als het ware ermee uit. De landbouwer deelt via het aandeel zijn teeltriscico en kan zo investeren in innovatieve teelten.

Lokale boeren steunen staat centraal bij Akkerdelen. Er zijn verschillende types oogstaandelen waardoor men ook kan kennismaken met andere producten uit de korte keten. De producten worden afgehaald op enkele afhaalmomenten. Afhankelijk van de landbouwer, wordt er dan een rondleiding met uitleg op het bedrijf gegeven. Zo krijgen de deelnemers ook het verhaal achter de boer en het product te horen. Als klant moet men dus niet zelf oogsten.

Deelnemende landbouwers uit Vlaams-Brabant zijn boer David van Haute met zoete aardappel, quinoa en gember uit Opwijk en boer Wouter met quinoa uit Herent.

Wie graag quinoa eet, kan een oogstaandeel kopen van landbouwer Wouter Saelens uit Herent.
Wie graag quinoa eet, kan een oogstaandeel kopen van landbouwer Wouter Saelens uit Herent.

Praktische info

Geïnteresseerden kunnen één of meerdere aandelen kopen via www.akkerdelen.be
Het platform legt alles haarfijn uit en brengt de deelnemer via een k aart naar de dichtstbijzijnde boer. Men maakt kennis met de boeren en leest hun verhaal. ​
Een oogstaandeel kan ook als cadeau geschonken worden.


Het project Akkerdelen wordt uitgevoerd met de steun van Vlaanderen.

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Simon Verreckt

Onderzoeker, Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be