Lokale besturen besparen zo'n 4,5 miljoen euro op ICT dankzij VERA

Dankzij het autonoom provinciebedrijf VERA kunnen lokale besturen kosten besparen op hun uitgaven voor informatica- en digitaliseringsprojecten. In 2020 kochten Vlaams-Brabantse lokale besturen via diverse raamovereenkomsten van VERA hard- en software aan waarmee ze samen 4.443.981,9 euro bespaarden. Dat is 228.209,67 euro meer dan in 2019.

En het is niet enkel in geld, maar ook in tijd dat er heel wat bespaard werd. Door onder meer in te zetten op research, overlegmomenten, infosessies en zoektochten naar leveranciers ontzorgde VERA de besturen van zo’n 426 man- en vrouwdagen.

VERA is het Vlaams-Brabantse steunpunt voor e-government. Ze begeleidt overheden, zoals gemeenten, OCMW’s, politie- en hulpverleningszones, bij de invoering van e-government.

 

Corona als versneller van de digitalisering

“2020 was een jaar om nooit te vergeten. Een jaar dat heel wat van ons vroeg, maar ons ook heel wat te bieden had. Zo gaf het de digitalisering een fikse duw in de rug. ​ Maar er werd plots ook heel wat flexibiliteit verwacht. Met z’n allen thuiswerken? Dat was voor veel besturen een grote stap. Niet alleen door technische beperkingen, maar ook door praktische zaken, zoals een tekort aan laptops bijvoorbeeld. En ook de werking van de besturen moest herbekeken worden”, zegt Véronique Janssens, directeur van VERA

De digitale transformatie kwam in stroomversnelling en daar moesten de lokale besturen snel op voorbereid raken. Een kolfje naar de hand van VERA. ​

Veronique Janssens en Ann Schevenels maken de belangrijkste resultaten van het jaarverslag van VERA bekend
Veronique Janssens en Ann Schevenels maken de belangrijkste resultaten van het jaarverslag van VERA bekend

“We zijn trots op de grote wendbaarheid van de dienstverlening en de organisatie en de enorme inzet en betrokkenheid van de mensen van VERA om de besturen maximaal te ondersteunen. We hopen dat de versnelling van de digitalisering niet stopt en de besturen samen met VERA volop blijven investeren in deze transformatie”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor informatica.

 

Verbondenheid en vooruit kijken

Telewerk, digitaal vergaderen of werken op afspraak? Aangezien alle lokale besturen met deze uitdagingen geconfronteerd werden, bundelde VERA samen met de besturen en externe partners kennis en middelen. Dankzij deze sterke samenwerkingsverbanden werden raamovereenkomsten en diensten efficiënt ingezet. En werden tijd, geld en middelen bespaard.


Meer info over het jaarverslag 2020: Vera - Jaarverslag 2020 (vera2020.be)

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Veronique Janssens

Directeur, VERA

Roel Van Olmen

Communicatieverantwoordelijke, VERA

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be