Lokale besturen besparen 2,5 miljoen euro op ICT dankzij VERA

Dankzij het autonoom provinciebedrijf VERA kunnen lokale besturen door samenaankoop via raamovereenkomsten kosten besparen op hun uitgaven voor  informatica. Vorig jaar kochten Vlaams-Brabantse lokale besturen via zulke raamovereenkomsten hard- en software aan. Hierdoor bespaarden ze samen  2.461.692 euro. De vrijgekomen middelen kunnen ze gebruiken voor strategische ICT-projecten. Stad Leuven bespaarde met 284.770 euro het meest van alle lokale besturen.

Dankzij deze samenwerkingsprojecten en raamovereenkomsten van VERA konden de lokale besturen in Vlaams-Brabant geld en tijd besparen. Zo werd er in 2018 niet minder dan 2.461.692 euro bespaard. Een stijging van bijna 20% ten opzichte van 2017.
Besparingen gebeuren via de kortingen van een raamovereenkomst ten opzichte van de standaardprijs.

“Het gespaarde bedrag kunnen de besturen gebruiken om opnieuw te investeren in e-government. Op die manier maken we, samen met de lokale besturen, werk van de digitale transformatie en evolueren we naar Vlaams-Brabant smart region. Het bespaarde bedrag is des te indrukwekkender als je er rekening mee houdt dat de besturen vorig jaar voor 6,2 miljoen euro aan ICT-bestellingen hebben geplaatst. Uiteindelijk hebben ze slechts 3,7 miljoen of 60% van de standaardprijs betaald”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor informatica.

VERA is het Vlaams-Brabantse steunpunt voor e-government. Ze begeleidt overheden, zoals gemeenten, OCMW’s, politie- en hulpverleningszones, bij de invoering van e-government.
Alle gemeenten behalve Liedekerke zijn aangesloten.

“Intussen zijn we in bijna elke gemeente aan de slag als IT-beheerder, projectleider of informatieveiligheidsconsulent. Als het niet bij het gemeentebestuur zelf is, dan wel bij het OCMW of de lokale politiezone. Via samenwerkingsverbanden bieden we gratis advies. We gaan op zoek naar structurele oplossingen voor meerdere besturen tegelijk en sluiten raamovereenkomsten af die de lokale besturen toelaten op langere termijn te werken met de beste garanties inzake kwaliteit en prijs. ’Onze raamovereenkomsten scheren dan ook hoge toppen”’, zegt Véronique Janssens, directeur van VERA.

Het bestuur dat het meest bespaarde is Stad Leuven met 284.770 euro. Dat is een enorme besparing, gerealiseerd door de aankoop van een uitgebreid nieuw systeem voor IP-telefonie.
Tweede in de rij is gemeente Grimbergen die door gebruik te maken van vijf raamovereenkomsten 129 466 euro bespaarde.
Gemeente Steenokkerzeel met 97.399 euro, stad Halle met 95.124 euro en OCMW Grimbergen met 83.517 euro vullen de top vijf aan. 

P.S.: In bijlage een overzicht van besparingen die lokale besturen gerealiseerd hebben.

 

 

Overzicht besparingen.docx

DOCX - 69 Kb

Ann Schevenels

Gedeputeerde voor informatica, Provincie Vlaams-Brabant

Veronique Janssens

Directeur, VERA

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be