Logies hebben het moeilijk maar wandelingen zijn succes

Vlaams-Brabants toerisme in coronatijden

Verschillende sectoren voelen de economische impact van het coronavirus. Dat is zeker en vast het geval voor het toerisme. De paasvakantie luidt normaal de start van het toeristische seizoen in. Er zijn op dit moment twee duidelijke tendensen: de logies hebben het moeilijk maar Vlaams-Brabanders ontdekken massaal de wandelmogelijkheden in hun eigen omgeving.

Corona heeft sterke impact op bezettingsgraad logies 

Alleen hotels mogen nog openblijven om te beantwoorden aan de vraag voor overnachtingsmogelijkheden voor essentiële reizen. Andere recreatieve en toeristische logies,  zoals vakantiewoningen, vakantiehuisjes, campings, B&B’s, vakantieparken, AirBnB's, hostels en jeugdverblijfcentra,  moeten verplicht sluiten voor toerisme.  De meeste hotels hebben zelf beslist om de deuren te sluiten vanwege een te lage bezetting. 

Uit de cijfers van de hotelbarometer, een digitale toepassing van Toerisme Vlaanderen, blijkt dat de bezettingsgraden van de hotels voor maart sterk gezakt zijn.  
Voor januari en februari was de impact nog relatief beperkt, maar voor maart ligt  de bezettingsgraad een stuk lager dan vorig jaar. 
In 2019 hadden de Vlaams-Brabantse hotels een bezettingsgraad van 66% en uit de steekproef blijkt nu een voorlopige bezettingsgraad van 25% voor maart 2020.  Voor de gastenkamers zien we een gelijkaardige daling, van 34,4% in maart 2019 naar 15,2% in maart 2020.  

“Het zijn moeilijke tijden voor onze logies.  Normaal begint met de komst van de bloesems het toeristisch seizoen, maar door de corona-epidemie is dit volledig stilgevallen”,  zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.
 

Wandelaars steeds meer op pad

Wandelen is één van de weinige activiteiten dat nog mag worden gedaan en dat gebeurt dan ook volop, zo blijkt uit de cijfers. 

Toerisme Vlaams-Brabant heeft een aantal wandeltelpalen verspreid in de provincie die het aantal wandelaars tellen via sensoren. 

Bijna alle tellers hadden de voorbij week een stijging  van het aantal voorbijgangers. 
De teller achter de  Gempemolen in Tielt-Winge had vorig jaar 702 wandelaars in een lenteweek, nu is dat, met 3.760 wandelaars, vervijfvoudigd.  
Het Chartreuzenbos in Lubbeek heeft 3 keer zoveel bezoekers. 
Heverleebos trok deze week elke dag gemiddeld 446 bezoekers aan, terwijl dit vorig jaar 116 wandelaars was in dezelfde periode.  
Voor Leuven gaf de teller aan de Abdij van Park een stijging van 27,6% ten opzichte van dezelfde periode in 2019. 

“Vooral het mooie lenteweer van zondag heeft de wandelaars naar buiten getrokken. We zijn blij dat mensen hun eigen streek leren kennen, maar het blijft belangrijk dat iedereen de maatregelen blijft volgen” , besluit gedeputeerde Monique Swinnen.



 

Monique Swinnen

Gedeputeerde voor toerisme, Provincie Vlaams-Brabant

Baptist Vlaeminck

Onderzoek en planning, Toerisme Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be