LocusFocus zorgt voor datagedreven locatieadvies

Lancering website

De uitdaging? Ondernemers met een ruimtevraag begeleiden naar de meest geschikte locatie op basis van data. POM Vlaams-Brabant, Intercommunale Leiedal en VERA Autonoom provinciebedrijf gingen die uitdaging graag aan en ontwikkelden met LocusFocus een tool voor datagedreven locatieadvies. LocusFocus is een absolute meerwaarde voor adviesverleners zoals verweefcoaches, omgevingsambtenaren en ambtenaren lokale economie om snel en onderbouwd advies te formuleren over hoe geschikt een locatie is. De tool scoort locaties door ruimtelijke data en ondernemingsinfo slim te combineren. EFRO Vlaanderen en VLAIO steunden het project omdat de tool op innovatieve wijze een duurzame economische transitie bevordert.


“De vraag naar ruimte om te ondernemen is groter dan het aanbod,” aldus gedeputeerde Gunther Coppens, voorzitter van de POM Vlaams-Brabant. “Schaarste is een grote uitdaging terwijl het primordiaal blijft om voldoende aanbod aan ruimte voor ondernemers te voorzien. Reconversie is daarbij heel belangrijk.”

Matthias Vanneste, bestuurder bij Intercommunale Leiedal beaamt en vult aan: “Bij Leiedal gebeurt 60% van de uitgifte van ruimte om te ondernemen op basis van reconversie, maar ook kernversterking en verweven vereisen absoluut onze aandacht. Verweven is niet alleen een noodzaak vanuit ruimtelijke ordening, maar biedt ook veel voordelen: levendige kernen, tewerkstelling, duurzame mobiliteit, ... Bedrijven zijn niet altijd snel te overtuigen van een locatie in de kern. Ook omwonenden zijn soms beducht. Maar we zien dat toeleiding en begeleiding via onder meer de Verweefcoach werkt. LocusFocus onderbouwt dit advies nu met data. Verweven dus waar het kan en de ruimte op bedrijventerreinen voorbehouden voor niet-verweefbare bedrijven.” ​

“Dit sluit naadloos aan bij het economisch locatiebeleid van VLAIO”, dixit Koen Vermoesen. ​
Gedeputeerde Tom Dehaene: “We zoeken met slimme technologie oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Digitale tools zoals LocusFocus helpen een betere inplanting van ondernemingen.” ​

Gedeputeerde Ann Schevenels, voorzitter van VERA, duidt de snelheid en het belang van digitale transformatie: “Waar we bij de oprichting van VERA praatten over breedbandverbinding en mailservers, creëren we nu vooral digitale ecosystemen. Datagedreven beleidsondersteuning via tools zoals LocusFocus is daar een schoolvoorbeeld van en bevordert het ondernemingsvriendelijk klimaat bij lokale en provinciale besturen.”

LocusFocus scoort de geschiktheid van een locatie voor een onderneming door een slimme combinatie van ondernemersinfo en ruimtelijke omgevingskenmerken. De projectpartners bouwden daarvoor eerst een doordacht informatiemodel op basis van beschikbare, kwaliteitsvolle en betekenisvolle datasets. Via een gebruiksvriendelijke online applicatie (www.locusfocus.be) wordt eerst de ondernemersinfo bevraagd. Het type onderneming, de gewenste perceelsgrootte, het aantal klant- en vrachtbewegingen, zijn daarbij belangrijke richtinggevende parameters. Deze worden gekoppeld aan omgevingskenmerken zoals de bereikbaarheid, de aanwezigheid van allerhande voorzieningen, de hinderbestendigheid en de nabijheid van andere bedrijven. De volledige test duurt amper 5 minuten en resulteert meteen in een adviesscore en een uitgebreid rapport per locatie.

Het partnerschap stelde de tool afgelopen maandag tijdens de slotconferentie voor aan een zeventigtal beleidsmakers, accountmanagers lokale economie, verweefcoaches, dataexperten en vertegenwoordigers van werkgeversorganisaties en de immosector.

Doe de test via www.locusfocus.be

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Iris Deliever

Projectmanager, POM Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be