LocusFocus gaat resoluut voor datadriven locatieadvies voor bedrijven
De POM Vlaams-Brabant, het autonoom provinciebedrijf VERA en de Zuid-West-Vlaamse intercommunale Leiedal slaan de handen in elkaar voor de ontwikkeling van een datamodel en bijhorende tool om ondernemingen met een ruimtevraag naar een locatie op maat te begeleiden. LocusFocus bevordert het ondernemingsvriendelijk klimaat bij lokale en provinciale besturen. Een digitale kick-off met getuigenissen vanuit lokale besturen, ondernemers en projectontwikkelaars maakten de noodzaak van dit project meteen duidelijk.
Data slim laten communiceren
Data zijn alomtegenwoordig en bieden een enorm potentieel. Ze zijn echter vaak verspreid en versnipperd aanwezig, beschermd door privacyregels en veelal moeilijk te ontsluiten.
LocusFocus wil het concept ‘data’ concreet maken en de informatie hieruit toepassen in een applicatie die gericht is op slim locatieadvies vanuit lokale overheden aan bedrijven en ondernemers.
“Data slim laten communiceren met elkaar en adviesverlening ondersteunen met AI is waar we vanuit Slimme Regio op inzetten naar de toekomst toe. De scope van dit project sluit hier helemaal bij aan”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor slimme regio.
Goed advies voor vestiging bedrijven is belangrijk
Adviesverlening inzake de vestiging van ondernemingen wordt een steeds grotere uitdaging omdat de ruimte beperkter wordt.
Met deze tool trachten de initiatiefnemers zich daarop voor te bereiden. Ondernemen in de kern, verweving, verdichting en ontharding maken deel uit van strategische visies op zuinig ruimtegebruik in lokale, regionale en Vlaamse beleidsplannen.
LocusFocus beoogt data samen te brengen in een informatiemodel dat de basis vormt voor een gebruiksvriendelijk en toegankelijk platform om slimmer locatieadvies aan bedrijven en gerichte beleidsvoering binnen lokale besturen te stimuleren.
“De initiële ruimtevragen die we binnenkrijgen zijn vaak erg vaag en beperken zich vaak tot zaken die gerelateerd zijn aan de stedenbouwkundige regelgeving. Als gemeentebestuur beschikken we wel over andere relevante data maar die is vaak onvoldoende concreet of moeilijk te ontsluiten. We hebben ook niet ten allen tijde een overzicht op het volledige aanbod of potentieel in onze gemeente. Onze ICT-werkgroep probeert deze uitdagingen wel aan te pakken maar we kijken anderzijds hoopvol uit naar een project als LocusFocus”, zegt Matthias Vanneste, schepen voor ruimtelijke ordening en ICT-digitalisering in Deerlijk.
Herwig Smeets, zaakvoerder van Espera Belgium verwoordt de uitdaging als volgt: “Als ondernemer met een ruimtevraag begin je wat beter rond te kijken naar pancartes, post en mails. Google maakte me ook niet veel wijzer. Ik bevroeg ook een bevriende notaris naar industrieel vastgoed maar ook dat bracht niet meteen de oplossing. Eigenlijk sta je op dat moment ter plaatse te trappelen. Ik ben als ondernemer dus zeker vragende partij voor een tool die mij kan helpen om de geschikte ruimte te vinden. Als je via die tool ook nog eens data kunt raadplegen over mobiliteit, ontsluiting, de omgeving, andere ondernemers in de buurt en socio-economische indicatoren dan zou ik alvast erg goed op weg geholpen zijn.”
Dankzij dit platform zullen ondernemers ook zelf beroep kunnen doen op relevante, verrijkte data en informatie in functie van hun locatievraag. Elk bedrijf is uniek en bijgevolg is elk ruimte- en locatievraagstuk dat ook.
POM ondersteunt bedrijven in Vlaams-Brabant
“De missie van de POM is het ondersteunen van bedrijven die de economische motor van Vlaams-Brabant vormen. Vandaar dat een project als LocusFocus aan de POM de mogelijkheid biedt om zich verder te ontwikkelen bij haar dienstverlening naar bedrijven en lokale besturen”, zegt Gunther Coppens, voorzitter van POM Vlaams-Brabant.
Dankzij de gebruiksvriendelijke tool en de koppeling ervan met verfijnde data en scoringsinstrumenten zullen adviserende instellingen, zoals lokale overheden en intercommunales, een grote toegevoegde waarde kunnen bieden aan de hand van snel, transparant, accuraat en onderbouwd locatieadvies.
Ook projectontwikkelaars zien heil in de tool. Laure Boone van Futurn hoopt dat via de tool hun aanbod nog beter gematcht kan worden aan bedrijven met een ruimtevraag. Locatie blijft namelijk superbelangrijk, volgens haar.
De POM Vlaams-Brabant kan samen met VERA en Leiedal dit project realiseren dankzij de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen. Zowel Europa als Vlaanderen subsidiëren dit project voor 40%, elk voor een bedrag van maximaal 222.042,83 euro. Dit project is 1 van de 8 geselecteerde projecten waarbinnen lokale overheden de mogelijkheid krijgen maatschappelijke uitdagingen aan te pakken met behulp van digitale data en innovatieve technologie.
“Een sterke samenwerking tussen partners vanuit economisch, ruimtelijk, innovatief en technisch standpunt, dat vanuit EFRO cofinanciering ontvangt”, besluit Ann Schevenels, gedeputeerde voor EFRO.
Meer info: https://www.pomvlaamsbrabant.be/projects.php?project=8
Gunther Coppens
Ann Schevenels
Tom Dehaene
Jana Van Rompaey