Lindenmolen in Diest wordt gerestaureerd

De raad van de provincie Vlaams-Brabant besliste om de Lindenmolen in het provinciedomein Halve Maan in Diest te restaureren. De werken aan de onveilige molen starten na het bouwverlof.

‘Bij een inspectie van de Lindenmolen, aan de rand van het provinciedomein Halve Maan in Diest, werden door Monumentenwacht Vlaams-Brabant enkele problemen vastgesteld. Zo tasten grote klopkevers (Xestobium Rufovillosum) een belangrijke verbinding aan. Hierdoor kwam de stabiliteit in het gedrang waardoor de molen tijdelijk op non-actief is gezet. Deze molen behoort tot ons beschermd erfgoed en verdient dus de nodige zorg’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed.

‘Na enkele tijdelijke ingrepen hebben we besloten om de molen te laten restaureren’, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor gebouwen. ‘Hierbij zullen de noodzakelijke aanpassingen gebeuren zodat de molen terug veilig kan draaien. Verder worden er nog werken uitgevoerd voor een goede instandhouding. We sluiten de zone rond de molen af met een ondoordringbare haag om de overlast van ongewenste bezoekers te vermijden’.

De werken worden weldra aanbesteed. Tegen eind mei zal de molenbouwer bekend zijn. De restauratie start in principe onmiddellijk na het bouwverlof.
De raming van de kosten bedraagt zo’n 127.000 euro.

Tijdens de restauratiewerken kan de molen wel nog tijdens de Vlaamse Molendag en de Open Monumentendag bezocht worden.

‘De Lindenmolen werd oorspronkelijk gebouwd in 1747 in Schaffen maar werd, na nog een tussenstop in Assent in de jaren ‘80 van de 19de eeuw, verplaatst naar de rand van ons provinciedomein Halve Maan in Diest’, zegt Walter Zelderloo, gedeputeerde voor de provinciedomeinen. ‘Hij heeft daar zijn geschikte plaats en draait er elke 1ste en 3de zondag van de maand onder de goede zorgen van vrijwillig molenaar Willem Huyskens’.

Tom Dehaene

Gedeputeerde voor erfgoed, Provincie Vlaams Brabant

Chris Taes

Voorzitter, Provincieraad Vlaams-Brabant

Ann Schevenels

Gedeputeerde voor gebouwen, Provincie Vlaams Brabant

Walter Zelderloo

Gedeputeerde voor provinciedomeinen, Provincie Vlaams Brabant

Dominique Stels

Dienst Erfgoed, Provincie Vlaams Brabant

Kristien Verwimp

Dienst gebouwen, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be