Lindenmolen in Diest wordt gerestaureerd
De raad van de provincie Vlaams-Brabant besliste om de Lindenmolen in het provinciedomein Halve Maan in Diest te restaureren. De werken aan de onveilige molen starten na het bouwverlof.
‘Bij een inspectie van de Lindenmolen, aan de rand van het provinciedomein Halve Maan in Diest, werden door Monumentenwacht Vlaams-Brabant enkele problemen vastgesteld. Zo tasten grote klopkevers (Xestobium Rufovillosum) een belangrijke verbinding aan. Hierdoor kwam de stabiliteit in het gedrang waardoor de molen tijdelijk op non-actief is gezet. Deze molen behoort tot ons beschermd erfgoed en verdient dus de nodige zorg’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed.
‘Na enkele tijdelijke ingrepen hebben we besloten om de molen te laten restaureren’, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor gebouwen. ‘Hierbij zullen de noodzakelijke aanpassingen gebeuren zodat de molen terug veilig kan draaien. Verder worden er nog werken uitgevoerd voor een goede instandhouding. We sluiten de zone rond de molen af met een ondoordringbare haag om de overlast van ongewenste bezoekers te vermijden’.
De werken worden weldra aanbesteed. Tegen eind mei zal de molenbouwer bekend zijn. De restauratie start in principe onmiddellijk na het bouwverlof.
De raming van de kosten bedraagt zo’n 127.000 euro.
Tijdens de restauratiewerken kan de molen wel nog tijdens de Vlaamse Molendag en de Open Monumentendag bezocht worden.
‘De Lindenmolen werd oorspronkelijk gebouwd in 1747 in Schaffen maar werd, na nog een tussenstop in Assent in de jaren ‘80 van de 19de eeuw, verplaatst naar de rand van ons provinciedomein Halve Maan in Diest’, zegt Walter Zelderloo, gedeputeerde voor de provinciedomeinen. ‘Hij heeft daar zijn geschikte plaats en draait er elke 1ste en 3de zondag van de maand onder de goede zorgen van vrijwillig molenaar Willem Huyskens’.