Lindenmolen in Diest en Heimolen in Keerbergen erkend al Actieve Molen

Op 20 april werden 15 molens in Vlaanderen als ‘Actieve Molen 2023’ erkend door de Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed. Ook twee molens uit Vlaams-Brabant kregen deze nominatie: de Lindemolen van Diest en de Heimolen van Keerbergen.


De nominatie gebeurt door het Molenforum Vlaanderen vzw op basis van criteria, zoals de toestand en het uitzicht van de molen als gebouw, de werking als molen, de inzet van de molenaar en de toeristische ontsluiting via activiteiten.

“We zijn blij met deze nominatie voor twee Vlaams-Brabantse molens”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed. “Het is een mooie erkenning voor beide houten staakmolens en de molenaars in het bijzonder.”

De Lindenmolen in Diest, in eigendom van de provincie Vlaams-Brabant, wordt beheerd door Willem Huyskens. Samen met mede-molenaars Eddy Alen en Herman Nicasy ontvangt hij elke eerste en derde zondag van de maand bezoekers. Ook scholen vinden vaak de weg naar de molen.

De Lindenmolen aan de Halve Maan in Diest.
De Lindenmolen aan de Halve Maan in Diest.

Ook de Heimolen van de gemeente Keerbergen herleeft sinds Alexander Malomgré de molen terug in de wind zet. Hij zet zich in om deze molen, die meer dan 400 jaar oud is, in goede staat te houden, bezoekers te ontvangen en de molen te laten draaien en malen.

De Heimolen in Keerbergen.
De Heimolen in Keerbergen.

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Els Deconinck

Monumentenwacht Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be