Lindenmolen Diest terug open

Op 15 september werd de Lindenmolen aan het provinciedomein Halve Maan in Diest heropend.
Na een jaar van restauratie kan de molenaar de wieken laten draaien.

‘De Lindenmolen moest gerestaureerd worden om het beschermde monument in stand te kunnen houden. Het hout was aangetast door grote klopkever’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed.

De meest dringende herstelling was de verbinding tussen de voorweeg en de vangweeg ter hoogte van de hoekstijl. Hier was door aantasting van grote klopkever (Xestobium Rufovillosum) het hout zo erg verzwakt dat het onvoldoende stevig was en de hoekstijl wegzakte.

Ook de staak en de zetel moesten worden opgespied,  de zwaluwstaarten tussen zetel en staak moesten worden hersteld en de loopschoren moesten worden vernieuwd.
Schilderwerken vervolledigden het geheel.

De werken werden uitgevoerd door Molenbouw Wieme uit Machelen.

‘Om het kruien mogelijk te maken, moest het maaiveld worden aangepast. Deze werken zijn uitgevoerd door het personeel van de Halve Maan’, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor de domeinen. ‘Binnenkort komt er rond de molen nog een haag en een poort om de site af te sluiten’.

Ann Schevenels

Gedeputeerde voor provinciedomeinen, Provincie Vlaams-Brabant

Tom Dehaene

Gedeputeerde voor erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant

Ria Schepmans

Domeinbeheerder Halve Maan, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be