Levendige architectuur in onze dorpskernen

Expo Toolbox Dorpse Architectuur van 7 tot 21 juni

Tot en met ​21 juni kan men in het Provinciehuis in Leuven de gratis expo ‘Toolbox Dorpse Architectuur’ bezoeken. Dit najaar maakt deze tentoonstelling een rondreis door de provincie Vlaams-Brabant.


De expo ‘Toolbox Dorpse Architectuur’ toont met een aantal dorpse figuren en tactieken en een breed scala aan voorbeelden hoe nieuwe woonprojecten op architecturale wijze een positieve impuls kunnen geven aan dorpskernen. ​
Het karakter van veel dorpen wordt immers bedreigd door buitenmaatse bouwprojecten die voorbij gaan aan de eigenheid van dorpen en geen meerwaarde bieden voor de buurt.

Tot 21 juni kan men de gratis tentoonstelling 'Toolbox Dorpse Architectuur' in het Provinciehuis in Leuven bekijken

Tot 21 juni kan men de gratis tentoonstelling 'Toolbox Dorpse Architectuur' in het Provinciehuis in Leuven bekijken
Tot 21 juni kan men de gratis tentoonstelling 'Toolbox Dorpse Architectuur' in het Provinciehuis in Leuven bekijken

Deze expo laat zien dat het ook anders kan door eigenaars, ontwerpers, projectontwikkelaars en lokale besturen uit te nodigen om met elkaar in dialoog te gaan over hoe architectuur de verblijfskwaliteit en levendigheid van dorpskernen kan versterken.

“Dorpen moeten dorpen blijven”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor wonen. “Deze tentoonstelling is een bron van inspiratie voor het behoud van de eigenheid én kwalitatief wonen in onze dorpen”.

De tentoonstelling is tot 21 juni gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van het Provinciehuis in Leuven, elke werkdag van 8.30 tot 17 uur.

Wie interesse heeft om een bezoek aan de expo te combineren met een gesprek over kwalitatieve dorpse architectuur, kan zich inschrijven voor de dialoogtafel op maandag 12 juni.

In het najaar zal de expo een reis maken door de provincie Vlaams-Brabant. ​
Gemeenten kunnen zich hiervoor tot 26 juni kandidaat stellen door een mail te sturen naar [email protected]


De Toolbox Dorpse Architectuur is een initiatief van AR-TUR in samenwerking met het departement Architectuur van de KU Leuven en Public Space. Het project werd ondersteund door de Vlaamse Overheid, gemeente Malle, gemeente Olen, cofinanciering vanuit Platteland Plus, bestaande uit middelen van Vlaanderen en provincie Antwerpen.

Meer info: Tentoonstelling Toolbox Dorpse Architectuur (7-21 juni 2023) | Provincie Vlaams-Brabant (vlaamsbrabant.be)

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Evelien Willaert

Dienst wonen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be