Leeshelden werkt taalachterstand spelenderwijs weg

In het project ‘Leeshelden’ gaan kinderen van het 2de en 3de leerjaar, die moeite hebben met lezen, spelenderwijs om met Nederlandse teksten. Wekelijks komen ze samen in een bibliotheek om boeken te lezen en deze creatief te bespreken.

 

Leeshelden vond dit jaar plaats in de bibliotheken van Affligem, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Grimbergen, Haacht-Boortmeerbeek, Herne, Kortenberg, Londerzeel, Machelen-Diegem, Meise, Opwijk, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat, Tervuren, Tremelo, Vilvoorde, Wemmel en Zaventem.

“De bibliotheek van Opwijk werkt voor Leeshelden samen met 6 scholen. Er zijn vier groepen van een vijftal kinderen actief”, zegt Jan Couck, schepen van cultuur van Opwijk.

Leeshelden werkt de leesachterstand bij anderstalige jongeren weg
Leeshelden werkt de leesachterstand bij anderstalige jongeren weg

“De kwaliteit van ons onderwijs staat of valt met de kwaliteit van het lezen. Zeker in de Vlaamse Rand is het belangrijk dat alle kinderen goed Nederlands kunnen lezen. Dat helpt hen op school en in hun latere beroepsleven. Leeshelden is een goed initiatief dat inspeelt op het wegwerken van taalachterstand bij kinderen”, benadrukt Gunther Coppens, gedeputeerde van Vlaams karakter en onderwijs.

Wekelijks komen de ‘leeshelden’ samen in de bibliotheek om boeken te lezen die speciaal voor hen werden geselecteerd. Ze bespreken, samen met een gevormde vrijwilliger, het verhaal, spelen spelletjes, bouwen, acteren, verzinnen of laten hun creativiteit de vrije loop tijdens knutselactiviteiten. Het is dus geen gewone leesclub maar het zijn interactieve momenten die van lezen een heel avontuur maken. ​

‘Leeshelden’ focust op kinderen van het 2de en 3de leerjaar die moeite hebben met lezen. De kinderen worden door de zorgcoördinatoren van de school geselecteerd voor het traject. Door het volgen van het leesheldentraject krijgen de kinderen extra oefenkansen in een veilige oefengroep tussen de boeken van de bibliotheek. ​

Meer info: Leeshelden | Provincie Vlaams-Brabant (vlaamsbrabant.be)

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Tess Van den Borre

Coördinator Leeshelden, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

  

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be