Leerlingen Wijnpers beheren stukje Brabantse Wouden

Opleiding bosbeheer met internationale dimensie in praktijk in Meerdaalwoud

Deze week trekken de leerlingen van het 7de jaar Natuurbeheerder duaal, Tuinaanlegger/Groenbeheerder duaal en Tuinaanleg en onderhoud van de provinciale school De Wijnpers naar het Meerdaalwoud in Oud-Heverlee voor een intensieve opleiding in bosbeheer. Dankzij een samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) krijgen de leerlingen de kans om een aantal percelen in dit Brabantse woud actief te beheren.


Op een aantal percelen in het Meerdaalwoud, aan de Weertsedreef in Oud-Heverlee, gaan de leerlingen van De Wijnpers tussen 24 en 28 februari aan de slag met het vellen van een overaanbod aan bomen. Op die manier krijgen ‘toekomstbomen’ meer ruimte en kunnen ze zich optimaal ontwikkelen. Zo helpen ze de natuur een handje om een gevarieerd en gestructureerd bosbeeld te creëren. Naast het aanleren van de theoretische principes van duurzaam bosbeheer, worden de leerlingen ondergedompeld in de praktijk: veilig werken met de kettingzaag, diverse veltechnieken en het inschatten van boomkwaliteit komen uitgebreid aan bod.

Leerlingen van De Wijnpers volgen een opleiding bosbeheer in het Meerdaalwoud.
Leerlingen van De Wijnpers volgen een opleiding bosbeheer in het Meerdaalwoud.

Expertise uit Estland geeft internationale dimensie aan opleiding

Dit jaar krijgt de opleiding een extra internationale dimensie. Dankzij het Erasmus+ programma komt er dit schooljaar een bosbouwexpert uit Estland naar De Wijnpers. Hij staat het team van vakleerkrachten bij. Deze bedrijfsleider, gespecialiseerd in duurzame bosbouw, coacht de leerlingen in moderne veltechnieken en demonstreert hoe de Baltische bosbouwsector de klimaatverandering weerwerk biedt.

“Deze unieke samenwerking met ANB en de internationale uitwisseling via Erasmus+ tonen de kracht van praktijkgericht onderwijs. Onze leerlingen krijgen hier niet alleen een diepgaand inzicht in natuurbeheer, maar bouwen ook waardevolle ervaring op die hen voorbereidt op de arbeidsmarkt,” zegt Bart Nevens, gedeputeerde van Onderwijs.

Ook voor De Wijnpers is dit een belangrijk project. ​
“Met dit initiatief zetten we nog sterker in op ervaringsgericht werkplekleren. Dit draagt bij aan hun vakmanschap, zelfvertrouwen en inzetbaarheid op de arbeidsmarkt,” zegt Bart Van den Bosch, algemeen directeur van De Wijnpers. “Met deze intensieve opleiding wordt niet alleen de praktische kennis van natuurbeheer vergroot, maar ook de samenwerking tussen onderwijs, natuurbeheerorganisaties en internationale partners versterkt. Dit maakt het project tot een unieke en inspirerende leerervaring voor de leerlingen.”

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Bart Van den Bosch

Directeur De Wijnpers, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be