Leerlingen uit Leuven en Dakar toveren afval om tot kunst

Gisteren organiseerde het Koninklijk Atheneum 2 Ring uit Leuven een toonmoment van hun uitwisseling met de Ecole Xarito uit Dakar in Senegal, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en Afractie. Leerlingen toonden de kunstwerkjes die ze gemaakt hebben van afval.

‘Als provincie stimuleren we uitwisseling tussen scholen uit Vlaams-Brabant en het Zuiden’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor Noord-Zuid, milieu en duurzaamheid. ‘Tijdens deze uitwisseling delen leerkrachten van beide scholen hun expertise over onderwijsnoden en wisselen ze uit over het thema duurzaamheid. Samen werken ze aan gezelschapsspelen en een lespakket over duurzaamheid. Scholen in zowel België als Senegal kunnen er nadien mee aan de slag. De provincie ondersteunt deze kennisuitwisseling met een subsidie van 9.600 euro’.

‘Vanuit een gevoel om de zin voor wereldburgerschap bij onze leerlingen aan te scherpen en hun horizon te verruimen, ontstond enkele jaren geleden een correspondentie tussen onze leerlingen van het tweede jaar methode van KA Ring Leuven en de leerlingen van Ecole Xarito in Dakar. Doorheen de jaren groeiden deze contacten uit tot een intense band en een uitwisseling tussen beide scholen’, zegt Sophie Khazen van KA2 Ring.

Leerkrachten van KA2 Ring gingen dit schooljaar reeds naar Xarito. De leerkrachten leerden reeds van elkaar hoe groot de nood is om te werken aan de bewustwording van leerlingen over afval en recyclage. Daarop werkten leerlingen in Ecole Xarito en KA2 Ring aan een upcycling-project en maakten ze kunstwerkjes uit afval. De kunstwerkjes worden op 8 februari getoond aan ouders, directie en leerlingen. Een tegenbezoek volgt volgend schooljaar.

Lisa Deweirdt

Noord-Zuid, Provincie Vlaams Brabant

Sophie Khazen

KA Ring 2 Leuven

Tie Roefs

Gedeputeerde voor Noord-Zuid, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be