Leerlingen PISO voeren elektrische renovatiewerken uit in Tienen

De Benedenstad herleeft

Leerlingen van de provinciale school PISO voerden elektriciteitswerken uit in twee woningen in de Benedenstad in Tienen. De werken kaderen in het bouwblokrenovatieproject van de provincie Vlaams-Brabant en de stad Tienen. Hiermee willen ze ouderen en mensen met een laag inkomen helpen de woningkwaliteit en het energieverbruik van hun woningen te verbeteren.
Op woensdag 2 mei werden het renovatieproject en de werken van de PISO-leerlingen voorgesteld.

De provincie Vlaams-Brabant startte begin 2017, samen met een aantal partners in Tienen, een proefproject rond bouwblokrenovatie waarbij ze tegelijk verschillende woningen in de Tiense benedenstad renoveren.

Bouwblokrenovatie voor energiezuiniger en kwaliteitsvol wonen bij kansengroepen

‘We streven naar een Vlaams-Brabant waar zoveel mogelijk mensen betaalbaar en duurzaam kunnen wonen’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde van wonen. ‘Uit onderzoek blijkt dat, ondanks de talrijke subsidies en premies, vooral ouderen, mensen met een laag niet de nodige middelen en kennis hebben om te investeren in energiebesparende maatregelen. Daarom zetten we in Tienen en in andere Vlaams-Brabantse gemeenten proefprojecten op voor bouwblokrenovatie bij mensen met lage inkomens en ouderen’.

Wie wil renoveren kan rekenen op individueel advies, technische en sociale begeleiding, zowel tijdens de planning, als bij de aanbesteding en de uitvoering van de werken. De financiële ondersteuning zal gebeuren via subsidieretentie: verbouwers krijgen een bedrag ter beschikking dat pas moet terugbetaald worden op het ogenblik dat de woning een andere eigenaar krijgt.

De effectieve renovatiewerken zijn volop bezig en zullen wellicht afgerond worden in 2019.

Momenteel loopt er nog een proefproject in Halle. Ook in Vilvoorde, Geetbets, Sint-Pieters-Leeuw,Tielt-Winge en Zaventem  zullen er zulke renovatieprojecten opgestart worden. De provincie Vlaams-Brabant investeert 300.000 euro per project en zorgt voor de begeleiding van de renovatie.

 

PISO zorgt voor elektrische renovatiewerken

Niet enkel energie maar vooral woningkwaliteit speelt een belangrijke rol. Een aangepaste en conforme elektrische installatie is één van de belangrijkste voorwaarden om veilig te wonen.

Voor de uitvoering van de elektrische renovatiewerken werden de leerlingen van de 3de graad ‘Elektrische Installaties’ van de provinciale school PISO ingeschakeld.

‘PISO heeft een afdeling elektriciteit en in het leerplan van de 3e graad zijn residentiele elektrische installaties opgenomen. Zowel voor onze school, de provincie, de stad Tienen als de bewoners van de benedenstad is dit project een unieke kans om samen te werken’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor onderwijs. ‘Dit project is een sterke troef die we onze leerlingen kunnen meegeven om praktijkervaring op te doen en zo hun vaardigheden te versterken. Wat mooi meegenomen is als je als prille starter op de arbeidsmarkt komt’.

De leerlingen van PISO verwijderden alle niet-conforme elektrische installaties en plaatsten een nieuwe aardingsinstallatie, stopcontacten, verlichting en verdeelkast.

 

Tom Dehaene

Gedeputeerde voor wonen, Provincie Vlaams Brabant

Marc Florquin

Gedeputeerde voor onderwijs, Provincie Vlaams Brabant

Tom Raes

Dienst wonen, Provincie Vlaams Brabant

Paulette Wouters

Directeur PISO Tienen, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be